Δεν χωρεί αμφιβολία ότι βιώνουμε ως χώρα μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία, κατά την οποία πλήθος κρίσιμων και καθοριστικών ζητημάτων, εθνικών, ευρωπαϊκών και οικονομικών, απλώνονται ορθάνοιχτα μπροστά μας, υπό τη μορφή γρίφων, ερωτημάτων, απειλών και αντιξοοτήτων!

Το γεγονός είναι πως παρά την διεθνή κρίση η Ελλάδα σε επίπεδο οικονομικών δεικτών – παρά την πανδημία του κορωνοϊού- κατάφερε να δρομολογήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 5% το 2022 σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα έσοδα (φορολογικά) βαίνουν ανοδικά, ενώ την ίδια ώρα ο τουρισμός δεν έχει προηγούμενο, ξεπερνώντας σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το ιστορικό 2019, πραγματοποιώντας μια ολική επιστροφή!

Ωστόσο την ίδια ώρα «γκρίζα σύννεφα» έχουν κάνει την εμφάνιση τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές – ευρωπαϊκό- επίπεδο, όπως επισημαίνει άλλωστε με αγωνία ο Ιταλός τεχνοκράτης και πολιτικός Μάριο Ντράγκι, της γειτονικής Ιταλίας που ήδη παραπαίει εν μέσω πολιτικής αστάθειας!

Κακά τα ψέματα, την ώρα τούτη διαμορφώνεται ένα πολύ ασταθές και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, που προκαλείται από την Ενεργειακή κρίση, την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις απρόβλεπτες αντιδράσεις της Μόσχας, τις πληθωριστικές πιέσεις που εκτινάσσουν ακρίβεια, επιτόκια και κόστος χρήματος, αλλά και το μείζον ζήτημα Κίνας – Ταϊβάν με την εμπλοκή των Αμερικανών που ήδη έχει προκύψει!

Την ίδια ώρα, τα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται στη χειρότερη φάση των τελευταίων ετών, με τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις να αποτελούν θέμα ημερήσιας διάταξης, σε μία στιγμή που η Ρωσοουκρανική κρίση μεταφέρεται νοτιότερα, στις χώρες των Βαλκανίων, όπου ήδη εγείρονται εδαφικές απαιτήσεις με πρόσχημα ζητήματα εθνικών μειονοτήτων, όπως για παράδειγμα μεταξύ Σερβίας – Κοσσόβου!

Όπου μια σύρραξη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων (υπό την παρασκηνιακή καθοδήγηση της Μόσχας) προς το παρόν απεφεύχθη, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί περαιτέρω αναζωπύρωση, με ότι παρενέργειες θα μπορούσε να προκαλέσει!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, την ώρα τούτη διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ασταθές και εκρηκτικό σε οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο, που απειλεί οικονομίες, διπλωματικές σχέσεις, κρατικές και εθνικές ισορροπίες αλλά και πλείστα όσα εσωτερικά ζητήματα!

Και είναι γεγονός πως μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες απειλητικές συγκυρίες, ακόμη και για τα εθνικά ζητήματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να αποδείξει ότι «ΜΠΟΡΕΙ» και η Ελλάδα ότι έχει τις υποδομές και την πολιτική και οικονομική δυνατότητα να «ΑΝΤΕΞΕΙ»!!!

Ωστόσο την ώρα που το παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι υποχρεωμένο εκ των πραγμάτων και των συγκυριών να αποδείξει ότι μπορεί και ότι έχει τη δυνατότητα και την τόλμη να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, δομικές αλλαγές και τομές στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να λάβει μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας, εκείνων των εισοδηματικών στρωμάτων που λόγω της οικονομικής συγκυρίας υπηρετούν, ξεσπά πολιτική κρίση με απρόβλεπτες παρενέργειες!

Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης και Διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη, με αφορμή την «υπόθεση Ανδρουλάκη», προκαλεί μείζονος σημασίας πολιτική αστάθεια καθώς ανατρέπονται ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων σε κυβέρνηση και κομματικό φορέα!

Πολύ περισσότερο όμως ο πρωθυπουργός αποδυναμώνεται προσωπικά, καθώς ο Γρ. Δημητριάδης ήταν πολύ περισσότερο από όσα ο τυπικός του ρόλος εμπεριέχει, ουσιαστικά ένας κυματοθραύστης των επιθέσεων, εσωτερικών κυρίως, κατά του Κυρ. Μητσοτάκη και κεντρικός διαχειριστής κρίσεων και ανοιχτών υποθέσεων στην κυβέρνηση!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η παραίτηση Δημητριάδη σε συνδυασμό με την περιρρέουσα κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, αλλά και σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, την αύξηση του κόστους του χρήματος, την διεθνή γεωπολιτική συγκυρία και τα Ελληνοτουρκικά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου προκαλώντας μείζονος σημασίας πολιτική αστάθεια στη χώρα, από την οποία θα σπεύσουν να επωφεληθούν διαπλεκόμενοι, νταραβεριτζήδες και πάσης φύσης σκοτεινά συμφέροντα!

Το ζήτημα επομένως που εγείρεσαι την ώρα τούτη είναι: Η Ελλάδα θα αντέξει; Στα γκρίζα σύννεφα που προδιαγράφονται και το εξαιρετικά ρευστό και επικίνδυνο – οικονομικό και γεωπολιτικό- περιβάλλον που διαμορφώνεται…