Ενας από τους πέντε ακριβότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πλέον η Ελλάδα, καθώς για το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αγγίζει πλέον τα 250 ευρώ, ποσό που είναι χαμηλότερο μόνο από το Μονακό, την Ισλανδία, τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία. Ουσιαστικά δηλαδή, σε ό,τι αφορά τους προορισμούς στη νότια Ευρώπη και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, η Ελλάδα είναι πλέον ο τρίτος πιο ακριβός προορισμός.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Μύκονος ξεχωρίζει και φέτος, όντας ο πιο ακριβός προορισμός, καθώς η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε ένα από τα 3.687 διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο νησί, ξεπερνάει πλέον τα 750 ευρώ. Η τιμή αυτή προκύπτει με βάση τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι και τις 10 Ιουνίου για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Με βάση τα στοιχεία αυτά που παρείχε στην «Κ» η AirDNA (www.airdna.co), προκύπτει μέση πληρότητα 45,8%. Ακολουθούν η Αντίπαρος και η Πάρος, με την πρώτη να καθιερώνεται πλέον ως προορισμός πολυτελούς διαμονής, κάτι που αποτυπώνεται και στην υψηλή ζήτηση για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό. Στη μεν Αντίπαρο, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση ανέρχεται φέτος σε 493,4 ευρώ, στη δε Πάρο σε 380,5 ευρώ. Στις Σπέτσες, η μέση τιμή αγγίζει τα 371 ευρώ, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Σαντορίνη, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 362,7 ευρώ. Η Σαντορίνη συγκεντρώνει όμως και το μεγαλύτερο πλήθος καταλυμάτων, μεταξύ των υπολοίπων περιοχών της πρώτης δεκάδας, καθώς λειτουργούν συνολικά 4.709. Η δε πληρότητα κινείται στο 43,9%.
Με εξαίρεση, πάντως, την Πάρο, όπου η πληρότητα είναι πράγματι ιδιαίτερα υψηλή με 56,6%, φαίνεται πως στις περισσότερες περιοχές, οι πιο προσιτές τιμές εξασφαλίζουν και μεγαλύτερη πληρότητα. Για παράδειγμα, στη Σκιάθο, που κατατάσσεται στη 10η θέση, η μέση πληρότητα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αγγίζει ήδη το 66,7%, καθώς η μέση τιμή/διανυκτέρευση δεν ξεπερνάει τα 277 ευρώ. Υψηλή πληρότητα με 57,6% καταγράφεται και στη Ζάκυνθο, που βρίσκεται στην αμέσως πιο πάνω θέση (9η) με τιμή 280,7 ευρώ/διανυκτέρευση.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία, φαίνεται πως όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας τείνουν να ακολουθήσουν την τάση των υψηλών τιμών, προσφέροντας όμως και αντίστοιχου επιπέδου ακίνητα. Σύγχρονες κατασκευές, υψηλής ποιότητας και παροχών, αποτελούν σε αρκετούς θερινούς προορισμούς τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, φιλοδοξώντας ασφαλώς να προσελκύσουν και το αντίστοιχο κοινό. Ωστόσο η εύρεση της ισορροπίας είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς μερίδα των επισκεπτών ενδέχεται να προτιμήσει πιο προσιτή διαμονή, σε άλλες περιοχές της χώρας, ή σε διαφορετική περίοδο (π.χ. το φθινόπωρο). Αλλοι πάλι, προτιμούν ξενοδοχειακές υπηρεσίες και στρέφονται σε τέτοιες επιλογές, αν το κόστος είναι παραπλήσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι ταξιδιωτικές συνήθειες είναι πλέον διαφορετικές, καθώς περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να προχωρήσουν στις κρατήσεις τους μέχρι και 30 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξή τους.
Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη είναι η σταθερή άνοδος του μεριδίου των Αμερικανών επισκεπτών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών επιλογών τους, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για το 11% των κριτικών, ενώ στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο υψηλό, ειδικά για την Αθήνα και τους νησιωτικούς προορισμούς.
Ενας ακόμα λόγος για τον οποίο η ελληνική αγορά είναι ακριβή, είναι ασφαλώς και η σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταλυμάτων μετά τις τελευταίες αλλαγές της νομοθεσίας για τις εταιρείες διαχείρισης καταλυμάτων και όσους ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε σύσταση εταιρείας (έχουν δηλαδή τουλάχιστον τρία ακίνητα υπό την εκμετάλλευσή τους). Μια σειρά μέτρων και διατάξεων έχουν ως αποτέλεσμα το αυξημένο διαχειριστικό, λειτουργικό και φορολογικό κόστος, κάτι που, όπως φαίνεται, περνάει στην αγορά μέσω των υψηλών τιμών ανά διανυκτέρευση.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επιβάλλεται ΦΠΑ 13% επί των εσόδων, ενώ στο διαχειριστικό κόστος έχει προστεθεί και η τήρηση έδρας, λόγω της υποχρέωσης σύστασης εταιρείας. Παράλληλα, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε στα 8 ευρώ, από το 1,5 ευρώ, την περίοδο υψηλής ζήτησης από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, ενώ επιβλήθηκε και τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ετησίως ανά ακίνητο και όχι ανά εταιρεία, καθώς κάθε ακίνητο αντιμετωπίζεται ως φορολογικό υποκατάστημα. Μάλιστα, παρότι η διάταξη αυτή κατέπεσε στο ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή του ΣΤΑΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων) επανήλθε προς θεσμοθέτηση στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Τον προσεχή Οκτώβριο θα τεθούν σε ισχύ και οι διατάξεις για τις προδιαγραφές των καταλυμάτων, που επίσης αναμένεται να αυξήσουν το κόστος, καθώς σε αρκετά καταλύματα θα απαιτηθούν παρεμβάσεις ώστε να είναι νόμιμα.
Διαβάστε ακόμη:
- Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τη Δεύτερα η κορύφωση του καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών
- Ο Φειδίας Παναγιώτου απαντά για το podcast με τον Τατάρ: Γιατί, όλοι που πάμε στα κατεχόμενα τα αναγνωρίζουμε ως κράτος;
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην έρευνα μπαίνει και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
- Ελον Μασκ: Ιδρύει κόμμα αφού ρώτησε τους followers του