Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλότερης μακροχρόνιας ανάπτυξης, υψηλότερης και από αυτήν που προβλεπόταν προ κορωνοϊού (2%) σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλία Λεκκό ο οποίος σε εκδήλωση για ένα νέο Τουριστικό προϊόν δηλώνοντας αισιοδοξία για την ελληνικής οικονομίας εξήγησε τι έχει αλλάξει και η Ελλάδα μπορεί πλέον να πετύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη
Πρώτον, δεν θα εφαρμόζονται πλέον τα τιμωρητικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5-4%, τα οποία είχαν εφαρμοστεί προ πανδημίας. Αντίθετα, η Ελλάδα θα περάσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5 -2%.
Ο δεύτερος λόγος αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς της ανάπτυξης είναι το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ήδη έχουν αγοραστεί ομόλογα ύψους 22 δισ. ευρώ.
Οι αγορές αυτές έχουν συμβάλει στην ταχεία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να κινείται στο 0,90% – ακόμα και σήμερα που δημοσιεύθηκε το έλλειμμα του πρωτογενούς ελλείμματος.
Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις νέων δανείων μείον τις αποπληρωμές) ανήλθε σε 6,7 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία είχε να σημειωθεί από το 2010. Η τάση μάλιστα διατηρείται και εντός του 2021 καθώς οι καθαρές δανειοδοτήσεις τους πρώτους μήνες έχουν ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.
Ο τρίτος λόγος αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και πιθανότατα σημαντικότερος είναι η ροή των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την Εθνική συμμετοχή τα επόμενα έξι χρόνια (87 δισ. ευρώ) τα οποία σε συνδυασμό με την μόχλευση θα φθάσουν τα 110 δισ. ευρώ.
Όπως είπε η Ελλάδα στο τέλος θα εκμεταλλευθεί τα ποσά σε ικανοποιητικό βαθμό. Κατά την άποψη του, δε τα κεφάλαια αποτελούν ένα πρωτοφανές ποσό το οποίο τελικά θα προκαλέσει οφέλη και θα δημιουργήσει προοπτικές για την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Από τις ζημιές 1,8 δισ. σε κέρδη 658 εκατ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά την πορεία του Τουρισμού με βάση ένα δείγμα 1.500 επιχειρήσεων το 2020 σχεδόν περισσότερες από τις μισές (878) θα εμφανίσουν ζημιές 1,8 δισ. ευρώ. Στο ίδιο, όμως, δείγμα για το 2021, οι 1.175 επιχειρήσεις θα περάσουν σε λειτουργικά κέρδη 658 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.