search

ΓΥΝΑΙΚΑ

Η έκθεση του Maison de la Photographie μας συστήνει το μοναδικό έργο της Ergy Landau

Μια μοναδική έκθεση στο Maison de la Photographie Robert Doisneau (Gentilly) φιλοδοξεί να συστήσει το έργο της φωτογράφου Ergy Landau σε όσους δεν είχαν μέχρι στιγμής την τύχη να το γνωρίζουν.

ergylandau

Το έργο της Ergy Landau περιλαμβάνεται στην έκδοση «A World History of Women Photographers» του Thames&Hudson.

Ωστόσο αυτή η έκθεση και το λεύκωμα «Ergy Landau: Une vie de photographe» από τον εκδοτικό οίκο Le Bec en L’air τη φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο.

Η έκθεση και το βιβλίο ανοίγουν με οικογενειακά πορτρέτα και πρώιμα έργα από την εποχή του Landau στην Ουγγαρία.

Όταν η Landau έφτασε στο Παρίσι το 1923 —την ίδια χρονιά με τον François Kollar, ένα χρόνο πριν από τον Brassaï, και δύο χρόνια πριν τον André Kertész, και οι δύο επίσης Ούγγροι— ήταν ήδη έμπειρη φωτογράφος, έχοντας εκπαιδευτεί στη Βιέννη και το Βερολίνο.

Πίσω στη Βουδαπέστη, είχε ανοίξει το δικό της φωτογραφείο. Ως εκ τούτου, ήταν πολύ λογικό ότι, κατά την άφιξή της στο Παρίσι, μεταμόρφωσε μέρος του διαμερίσματός της στο 16ο διαμέρισμα, όπου διέμενε μέχρι το θάνατό της, σε στούντιο.

ergylandau3

Υπέγραψε τη δουλειά της ως «Studio Landau» ή «Ergy Landau», έχοντας αλλάξει το μικρό της όνομα κατά την άφιξή της στη Γαλλία.

Η Landau έφτασε από τη Βουδαπέστη στο Παρίσι το 1923, ήδη έμπειρη φωτογράφος, εκπαιδευμένη σε Βιέννη και Βερολίνο.

ergylandau4

Όπως οι σύγχρονοί της, συμπεριλαμβανομένων γυναικών σαν τη Germaine Krull, έκανε πολλά πορτρέτα, κυρίως από τον κόσμο της διασκέδασης, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της πολιτικής, τα οποία έδινε στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο εικονογραφημένο περιοδικό Τύπο και έτσι κέρδιζε τα προς το ζην.

ergylandau1

Διαβάστε ακόμη: