Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (17/4) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% από 2,50% προηγουμένως.
Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη μείωση και την έβδομη από το 2024 έως σήμερα.
Είναι προφανές ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο διεθνές εμπόριο επηρεάζει άμεσα τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις που καθοδηγούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Ήδη από τον Μάρτιο, η ΕΚΤ ανέμενε μια ασθενική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, μόλις στο 0,9%, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ–Κίνας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τους δασμούς 20% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, που αν και περιορίστηκαν προσωρινά στο 10% για 90 ημέρες, δεν καθησυχάζουν τις αγορές. Αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη, το αποτέλεσμά τους παραμένει αβέβαιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως η ΕΕ θα απαντήσει με δικά της μέτρα, αν οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν ήδη πληγεί από τους δασμούς, ενώ το νέο πλαίσιο έχει φέρει αναστάτωση σε βασικούς κλάδους, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία. Η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή αναστολή επενδύσεων από τις επιχειρήσεις που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το νέο εμπορικό τοπίο.
Η απειλή επιδείνωσης των ήδη χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι πλέον αισθητή. Παρά τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας να ενισχύσει τη δημόσια δαπάνη με ένα δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των δασμών θα υπερβούν τα θετικά αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών.
Πληθωρισμός υπό έλεγχο, ανησυχία για τη Γερμανία
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ παρατηρεί συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει σταθερά καθοδική και εκτιμάται πως θα πλησιάσει το 2% μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα. Παρότι το θέμα αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ειδικά της γερμανικής, αποτελεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο.
Η οικονομία της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, εισήλθε σε ύφεση τα προηγούμενα δύο έτη και για το 2025 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για οριακή ανάκαμψη. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει αποφασιστικά την κατεύθυνση των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης καταθέσεων –το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο κατευθύνει τη νομισματική πολιτική– βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να αναπτύσσεται όπως ανέμενε το προσωπικό, με τον μετρητικό και τον βασικό πληθωρισμό να υποχωρούν τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει επίσης υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% του Διοικητικού Συμβουλίου σε σταθερή βάση. Η αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη περιορίζουν εν μέρει τον αντίκτυπο της συνεχούς αύξησης των μισθών στον πληθωρισμό. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα έναντι των παγκόσμιων κραδασμών, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η αυξημένη αβεβαιότητα είναι πιθανό να μειώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ασταθής αντίδραση της αγοράς στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να έχει αυστηρότερο αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σταθερά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ειδικά σε τρέχουσες συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας, θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, τα επιτόκια της διευκόλυνσης καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 2,25%, 2,40% και 2,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Απριλίου 2025.
Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP)
Τα χαρτοφυλάκια APP και PEPP μειώνονται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους που λήγουν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σταθερά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών.
Διαβάστε ακόμη:
- Titan: «Αρχηγός της αγέλης» για την Eurobank Equities – Περιθώριο ανόδου 20%
- Το 26,9% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Αυτά είναι τα 23 ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τους αμερικανικούς δασμούς
- Η νέα κολεξιόν εσωρούχων της Ριάνα για νύφες και η λεπτομέρεια που «ξεχώρισε»