Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που παράγονται από την AstraZeneca εντός του μπλοκ θα παραμείνουν εκεί έως ότου η εταιρεία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τις παραδόσεις, δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη ενίσχυσε την εποπτεία των εξαγωγών εμβολίων, δίνοντάς της μεγαλύτερη δυνατότητα να εμποδίζει τις αποστολές σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού όπως η Βρετανία ή που δεν μοιράζονται δόσεις που παράγουν. «Φυσικά, η AstraZeneca ήταν ένα πρόβλημα … Είχαμε πρόβλημα με αυτήν την εταιρεία», δήλωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι όλοι οι άλλοι προμηθευτές τα πήγαν καλά. «Έχουμε τα εργαλεία και θα διασφαλίσουμε ότι όλα θα παραμείνουν στην Ευρώπη έως ότου η εταιρεία επιστρέψει στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρείας Reig Jofre της Βαρκελώνης, το οποίο θα γεμίσει και θα εμφιαλώσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson από τα μέσα Ιουνίου.

Η Ευρώπη αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς 52 εργοστάσια σε όλη την ήπειρο θα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, δήλωσε σήμερα στην Ισπανία ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Ο Μπρετόν δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη αναμένεται να έχει εμβολιάσει το καλοκαίρι, πιθανόν γύρω στα μέσα Ιουλίου, αρκετούς ανθρώπους για να επιτευχθεί ένα επίπεδο «συλλογικής ανοσίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr