Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της επενδυτικής συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Πεκίνου συνεχίζουν τις συνομιλίες τους αυτή την εβδομάδα, διότι επιθυμούν να άρουν σύντομα τα εναπομείναντα σημεία διαφωνίας, όπως αναφέρει (αυριανό) δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα ακόμα και αυτήν την εβδομάδα, έλεγε  καλός γνώστης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα διαπραγματεύονται την επενδυτική συμφωνία εδώ και επτά χρόνια. Η συμφωνία θα εγγυάται την καλύτερη πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού σε τοπικό επίπεδο. Και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες φέτος.

Λόγω της κρίσης του κορονοϊού και της απροθυμίας του Πεκίνου να κάνει παραχωρήσεις, ο στόχος μέχρι στιγμής φαινόταν μακρινός. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο εργάζονται εντατικά για μια πολιτική συνεννόηση επί των ουσιωδών σημείων της συμφωνίας και έχουν έλθει πολύ πιο κοντά σε πολλά θέματα.

Εάν πράγματι επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) ανέκαθεν υποστήριζε την επενδυτική συμφωνία και επέμενε στο στόχο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει η Handelsblatt.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε μετά από «εντατικές συζητήσεις» περαιτέρω πρόοδος στους τομείς της αειφορίας, της πρόσβασης στην αγορά και των θεσμικών διατάξεων, δήλωσε ο Νικολά Σαπουί / Nicolas Chapuis, πρέσβης της Ε.Ε. στην Κίνα.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει τώρα μια ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία. Η συνεννόηση μεταξύ ΕΕ και Κίνας θα έχει επίσης μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Το Πεκίνο θέλει να πάρει τους Ευρωπαίους με το μέρος της στη διαμάχη με τις ΗΠΑ. Μια συμφωνία λίγο πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ήταν ένας συμβολικός θρίαμβος για το Πεκίνο, καταλήγει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.