Η επίτροπος Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, θα έχει νέα συνάντηση με εκπροσώπους της AstraZeneca.

«Οι απαντήσεις της εταιρείας στα αιτήματα της Ε.Ε. σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων δεν είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής» σημείωσε η κα Κυριακίδου.

Από τις εταιρείες που παρασκεύάζουν εμβόλια θα ζητηθεί να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε. κι ανέφερε πως «στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες».

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν.
Νευρικότητα στην Ε.Ε. μετά τους αργούς ρυθμούς στον εμβολιασμό λόγω της έλλειψης εμβολίων.
«Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η επίτροπος.
«Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες» επεσήμανε υπενθυμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξηγήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση κατά 60% των προμηθειών σε εμβόλια.

Ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε τη λύπη του, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.