Ξεκινά και επισήμως η παραγωγή των δώδεκα αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο του rescEU, του μηχανισμού, ο οποίος, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, συνδράμει τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αντιμετωπίζουν επιδημίες, αιφνίδιες πλημμύρες, καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και ανθρωπογενείς καταστροφές.
Ο μόνιμος αυτός πυροσβεστικός στόλος ο οποίος θα φιλοξενείται από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα είναι διαθέσιμος σταδιακά από τα τέλη του 2027, όταν και αναμένεται να παραδοθεί η πρώτη παρτίδα των καινούργιων πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαική Επιτροπή, δέκα ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη αγοράζονται απευθείας από τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των εθνικών στόλων τους. Η Ελλάδα και η Κροατία ήταν από τα βασικά κράτη – μέλη της ΕΕ , οι κυβερνήσεις των οποίων υπέγραψαν συμφωνία με την Canadian Commercial Corporation για την απόκτηση των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία την εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε. Καθώς οι περίοδοι δασικών πυρκαγιών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, περισσότερο θανατηφόρες και απρόβλεπτες, εργαζόμαστε άοκνα για να ενισχύσουμε τις ικανότητες πυρόσβεσης της ΕΕ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, συμπληρώνοντας ότι “η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειες αυτές. Ευχαριστώ όλα τα κράτη μέλη με τα οποία συνεργαστήκαμε για να επιταχύνουμε την αγορά των τόσο αναγκαίων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Χάρη στη συνεργασία μας, τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση ενός νέου, μόνιμου στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.»
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κονδύλια της ΕΕ θα επιτρέψουν την απόκτηση συνολικά 12 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων, τα οποία θα διανεμηθούν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) και σε έναν αριθμό ελικοπτέρων. Αυτοί θα γίνουν ο «μόνιμος στόλος του rescEU». Τα πρώτα αεροπλάνα αναμένεται να παραδοθούν το 2027, ενώ η πρώτη παρτίδα ελικοπτέρων αναμένεται να φτάσει το 2026.
Τον Μάρτιο του 2024, η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την CCC, ώστε έπειτα από περίπου 50 χρόνια να κατασκευαστούν εκ νέου τα αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη, γνωστά ως Canadair. Η καναδική εταιρεία θα κατασκευάσει και θα παραδώσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον μηχανισμό rescEU, τη νέα γενιά των αεροσκαφών “DHC-515”.
Πώς λειτουργεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ
Όταν η κλίμακα μιας πυρκαγιάς υπερκαλύπτει τις δυνατότητες αντίδρασης ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, οι εθνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ . Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχεται από 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 10 συμμετέχοντα κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μολδαβία και Ουκρανία).