Ορισμένοι από τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πλήρη απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών προς τη Ρωσία, μία δυνητικά σημαντική ενίσχυση της οικονομικής πίεσης, στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι της ομάδας των G7 συζητούν την ιδέα εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών στην Ιαπωνία τον Μάιο, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος και στόχος, θα είναι να συμπεριληφθούν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει.

Η προσέγγιση που συζητείται από διπλωματικούς απεσταλμένους θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς κυρώσεων, βάσει του οποίου όλες οι εξαγωγές επιτρέπονται, εκτός εάν υπόκεινται σε κυρώσεις. Αν οι ηγέτες της G7 εγκρίνουν την κίνηση στη Σύνοδο, ενδέχεται να εξαιρεθούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Τα προβλήματα

Eντούτοις, υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή αυτής της κίνησης. Για να τεθούν σε ισχύ στην Ένωση, τα νέα κριτήρια θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα μέλη και αυτό θα «πυροδοτήσει» μία δύσκολη συζήτηση, δεδομένης της πιθανής αντίδρασης από εταιρείες που εξακολουθούν να εξάγουν αγαθά στη Ρωσία.

Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος αντιποίνων από τη Μόσχα. Αν επιβληθεί σχεδόν συνολικό εμπάργκο στις εξαγωγές, μεγάλο μέρος των υπόλοιπων εμπορικών ροών από αυτές τις χώρες με τη Ρωσία, θα εκμηδενισθεί. Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό, την αξία των εξαγωγών της Ένωσης και της G7 προς τη Ρωσία, με τους περιορισμούς να καλύπτουν από ηλεκτρονικά, μέχρι είδη πολυτελείας.

Αυτό το καθεστώς, όμως, εξακολουθεί να επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών, αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ιαπωνία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

Τα μέλη της G7 ανησυχούν ότι είναι πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, ειδικά καθώς η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις ώστε να εισάγει αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Η G7 και η Ένωση έχουν επιβάλλει αρκετούς γύρους κυρώσεων, ορισμένοι από τους οποίους περιλάμβαναν περίοδο χάριτος πριν τεθούν σε ισχύ.

Η Ρωσία «απάντησε» στις κυρώσεις, επιβάλλοντας απαγορεύσεις εξαγωγών και περικόπτοντας περιοδικά τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη. Η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές, ωστόσο, αρκετοί διεθνείς παρατηρητές και κυβερνήσεις παρακολουθούν τις εξαγωγές στη Ρωσία και τα τελωνειακά δεδομένα.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία. Στη G7, τα μη φαρμακευτικά και μη γεωργικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεασθούν περισσότερο, περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, σοκολάτα, μπύρα, υποδήματα, λουλούδια και είδη καλλωπισμού.

Ακόμη και με τα υφιστάμενα εμπόδια, η Ρωσία κατάφερε να εισάγει ορισμένα εξαρτήματα, που έχουν απαγορευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, μέσω τρίτων χωρών. Αυτό αναγκάζει τη Δύση να παρακολουθεί τη ροή των εμπορευμάτων, ειδικά των λεγόμενων αγαθών «διπλής χρήσης» που μπορούν να εξυπηρετήσουν είτε στρατιωτικό, είτε πολιτικό σκοπό.

Διαβάστε ακόμη: