Οι ξένοι οίκοι στις διάφορες εκθέσεις τους για εταιρείες και την αξία τους, σε σχέση με την χρηματιστηριακή τους αποτίμηση, παίρνουν υπόψη τους συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, όχι μόνο της ίδιας της εταιρείας, αλλά και των ομοειδών εταιρειών.

Στον κλάδο της ενέργειας, όπου είχαμε τη γνωστή αναστάτωση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, υπήρξαν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την πραγματική αξία τους και την αποτίμησή τους στις αγορές που είναι εισηγμένες οι εταιρείες ενέργειας.

Η ΔΕΗ σήμερα αποτιμάται στο Χρηματιστήριο σε 3,2 δισ. ευρώ, επανερχόμενη σε καταστάσεις….κανονικότητας, μετά τη μεγάλη βουτιά που ακολούθησε της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της και με τρέχουσα τιμή μετοχής πέριξ των 8,4 ευρώ.

Είναι, όμως, αυτή η πραγματική αξία της, αν ληφθεί υπόψη ότι σε άλλες ομοειδείς εταιρείες της, εισηγμένες σε άλλες αγορές, η κεφαλαιοποίησή τους είναι ίση με την αξία του παραγόμενου ρεύματός τους;

Με βάση αυτή την παράμετρο, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα κοντά στα 5 δισ. ευρώ και όχι στα 3,2 δισ. ευρώ.

Προφανώς, οι ξένοι που τοποθετούνται στο χαρτί, κάτι παραπάνω ξέρουν, κάτι περισσότερο υπολογίζουν για την αξία της εταιρείας.

Η ίδια η ΔΕΗ συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της, ενώ μειώθηκαν οι μεγάλοι όγκοι, βελτιώνοντας την γενικότερη συμπεριφορά της μετοχής της.

Διαβάστε περισσότερα