Στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2020 προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά από μια οριακή ψηφοφορία, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%.

Ο διοικητής Andrew Bailey, ο οποίος ηγήθηκε της απόφασης 5-4 για τη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England θα κινηθεί προσεκτικά στο μέλλον.

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή κατά πολύ”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Η απόφαση της Πέμπτης ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις δημοσκόπησης οικονομολόγων του Reuters, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν δει μόνο λίγο πάνω από 60% πιθανότητα μείωσης.

Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο – η μεγαλύτερη περίοδος κατά την οποία τα επιτόκια έχουν παραμείνει αμετάβλητα στο αποκορύφωμα ενός κύκλου σύσφιξης της BoE από το 2001 – και αυτή είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,75% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς θα εξασθενεί η επίδραση της περσινής απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας, προτού επιστρέψει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2026 και αργότερα πέσει κάτω από αυτόν.

Διαβάστε ακόμη: