Η ετήσια μελέτη της Petrofin Research για τη «Χρηματοδότηση της Ελληνικής Ναυτιλίας» για το 2024 επιβεβαίωσε την ισχυρή είσοδο της Attica Bank στον χώρο της χρηματοδότησης της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του δρ Τεντ Πετρόπουλου, η Attica-Pancreta Bank κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση χαρτοφυλακίου μεταξύ 30 ελληνικών και ξένων τραπεζών, σημειώνοντας αύξηση 173,67%, από $74 εκατ. στο τέλος του 2023 σε $203 εκατ. στο τέλος του 2024.

Η εκρηκτική αυτή άνοδος κατατάσσει την Attica Bank στην 1η θέση πανελλαδικά και υπογραμμίζει το δυναμικό και στοχευμένο «μπάσιμο» της τράπεζας στον τομέα της ναυτιλίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία έχει διαδραματίσει η ηγεσία του ναυτιλιακού της τμήματος, υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Οικονόμου, που έχει δώσει έμφαση στη στρατηγική ανάπτυξης με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και βιώσιμες λύσεις.

Εκτός από την ποσοτική άνοδο, η Attica Bank ξεχωρίζει και ποιοτικά. Σύμφωνα με τη μελέτη της Petrofin, είναι μακράν η πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες σε χορήγηση πράσινων δάνειων προς την ελληνόκτητη ναυτιλία και τρίτη παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις γίγαντες BNP Paribas και ABN AMRO. Το ποσοστό των δανείων της που συνδέονται με στόχους μείωσης εκπομπών CO₂ ανέρχεται σε 12%, ενώ ήδη, με νεότερα στοιχεία, φτάνει στο 18%.

Η δυναμική είσοδος της Attica Bank συμπληρώνεται από τις σημαντικές αυξήσεις που σημείωσαν επίσης η Macquarie με αύξηση 172,22% και η China Merchants Bank Leasing Co με αύξηση 50%, ενώ οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες – National Bank of Greece (+27,35%), Piraeus Bank (+20,81%) και Eurobank (+14,91%) – συνεχίζουν σταθερά να ενισχύουν την παρουσία τους στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή σχέση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς με τη ναυτιλία.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν μια αγορά που εξελίσσεται ραγδαία, τόσο σε όρους μεγέθους όσο και σε περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Η Attica Bank φαίνεται πως ενσωματώνει και τις δύο αυτές διαστάσεις, χτίζοντας έναν νέο, ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης στον στρατηγικό τομέα της ελληνικής ναυτιλίας» σχολιάζουν οικονομικά στελέχη.

Συμπεράσματα

Το 2024 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, με αύξηση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η αύξηση αυτή υποτιμά την πραγματική απόδοση των περισσότερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς η παραγωγή νέων δανείων ήταν σημαντικά υψηλότερη. Η συνολική αύξηση συγκρατήθηκε από τις ταχείες αποπληρωμές δανείων λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν αυτές που ξεχώρισαν το 2024, με αύξηση των χαρτοφυλακίων δανείων τους κατά 17,5%. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στη στρατηγική τους εστίαση στη ναυτιλία και την πρόθεσή τους να στηρίξουν την αναπτυσσόμενη πελατειακή τους βάση. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της Ελλάδας όσο και των ελληνικών τραπεζών, καθώς και η υγιής απόδοση των υφιστάμενων δανείων, τους επέτρεψαν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά δάνεια, μειώνοντας τα περιθώρια και βελτιώνοντας τους όρους. Ο ρόλος τους στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν σημαντικό μερίδιο στη χρηματοδότηση νεότευκτων, κυρίως από μικρούς και μεσαίους πλοιοκτήτες. Αντίθετα, οι μεγάλοι Έλληνες πλοιοκτήτες με πολλαπλές παραγγελίες, ιδιαίτερα σε κινεζικά ναυπηγεία, προτίμησαν χρηματοδοτικά σχήματα leasing από την Κίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον και η σχετικά υποτονική ναυλαγορά στο δεύτερο μισό του έτους δεν ενίσχυσαν σημαντικά τη νέα χρηματοδότηση. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε αύξηση των παραγγελιών νεότευκτων κατά 20%, γεγονός που τόνωσε τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων (S&P) παρέμεινε ενεργή, στηριζόμενη από την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% και την αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών (tonne-miles) κατά 5,5%, σύμφωνα με την Clarkson’s. Οι τομείς των εμπορευματοκιβωτίων, της υπεράκτιας βιομηχανίας και των Capesize παρουσίασαν καλή απόδοση. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων ενίσχυσε το ενδιαφέρον για πλοία νέας τεχνολογίας, όπως eco και dual fuel, καθώς και LNGs.

Όσον αφορά τις διεθνείς τράπεζες, αυτές χωρίς παρουσία στην Ελλάδα σημείωσαν μικρή αύξηση 2,5%, ενώ εκείνες με παρουσία στην Ελλάδα κατέγραψαν πτώση 6,2%. Συνολικά, οι διεθνείς τράπεζες βρέθηκαν ανάμεσα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό των ελληνικών τραπεζών και σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, όπως το leasing και το sale and leaseback (SLB).

Σημαντική εξέλιξη ήταν η αύξηση των δεσμεύσεων στο τέλος του έτους κατά 51,4% και των μελλοντικών δεσμεύσεων για παραγγελίες νεότευκτων κατά 54,5%, δείχνοντας μια αλλαγή ρυθμού προς το τέλος του 2024. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση 4% στα ελληνικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά η συνολική τους παρουσία μειώθηκε κατά 1%. Πάνω από το 90% των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας έδειξαν πρόθεση αύξησης της δυναμικότητάς τους και συνέχισης της ανταγωνιστικής τους στάσης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το αυξανόμενο ενδιαφέρον τραπεζών από τη Μέση Ανατολή για διεθνή ναυτιλιακή χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών πλοιοκτητών, τομέας που αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, το 2024 αποτέλεσε μια θετική χρονιά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, με ακόμη πιο ενθαρρυντικές προοπτικές για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: