Την Πέμπτη 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα της άνοιξης, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την ποίηση, την τέχνη που βοηθά την κοινωνία να ανακαλύψει και να ενισχύσει την ταυτότητά της.

Μαραθώνιος ποίησης στο κέντρο της Αθήνας

Από τις 10:00 έως τις 22:00 θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος Ποίησης, στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ. Φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, κάτοικοι της Αθήνας, ακόμη και περαστικοί, θα μπορούν να απαγγείλουν κείμενα από το ευρύ φάσμα του παντοιόγλωσσου ποιητικού λόγου, με σκοπό την ανάδειξη ήχων και φωνών στην καθημερινότητα που μεταμορφώνουν το ηχοτοπίο της πόλης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, αναφέρει: «Ο Μαραθώνιος Ποίησης αποτελεί την έναρξη ενός κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον γενικό τίτλο “Το ΕΚΠΑ στην πόλη”. Καλώ τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που έχουμε οργανώσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον πλούτο της ανθρώπινης έκφρασης και να τιμήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας».

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, θα πραγματοποιηθεί και ειδική μουσική εκδήλωση, στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ (ώρα 19:00-20:00), με απαγγελία ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, υπό τη συνοδεία κλασικών μελωδιών που αγαπούσε ο ποιητής, ερμηνευμένων στο πιάνο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζει: «Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων εξασφαλίζει, με εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας, τη διάχυση της πολυδιάστατης μαρτυρίας του ΕΚΠΑ στο κλεινόν άστυ των Αθηνών. Οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορούν να απαγγείλουν κείμενα από το ευρύ φάσμα του ελληνικού ποιητικού λόγου: από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, τη μεταβυζαντινή εποχή και τη νεότερη Ελλάδα, φθάνοντας στον 21ο αιώνα, με σκοπό την ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων και λειτουργιών του ποιητικού λόγου, ως κώδικα ατομικής και συλλογικής έκφρασης και επικοινωνίας».

Όσες και όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στον Μαραθώνιο Ποίησης, με την ανάγνωση ποιήματος γραμμένου σε οποιαδήποτε γλώσσα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.uoa.gr/index.php/679623?lang=el

Την ίδια μέρα στις 10:00 το πρωί, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων υποδέχονται μέλη, φιλοξενούμενους του Γηροκομείου Αθηνών και ωφελούμενους του προγράμματος κοινωνικής & νοσηλευτικής φροντίδας «Βοήθεια στο Σπίτι», σε έναν Διαγωνισμό Ποίησης Τρίτης Ηλικίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του ΟΠΑΝΔΑ.

Η δράση γίνεται με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Όλγας Δούρου: «Συμπολίτες μας από τις Λέσχες Φιλίας, το “Βοήθεια στο Σπίτι” και το Γηροκομείο κατέθεσαν 79 ποιήματα για τον Διαγωνισμό Ποίησης Τρίτης Ηλικίας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη δημιουργικότητα της τρίτης ηλικίας, να δώσουμε αφορμές για αύξηση των ερεθισμάτων της, αλλά και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δυνατότητες συνεισφοράς της στην κοινωνική ζωή του τόπου».
Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των μελών της κριτικής επιτροπής και βράβευση των νικητών και των διαγωνιζόμενων.

Διαβάστε ακόμη: