Τη Θάσο περιμέναμε να είναι το νησί πρότυπο στην ηλεκτροκινητικότητα και την πράσινη ενέργεια, η Αστυπάλαια προέκυψε, η οποία φαίνεται πώς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο παγκοσμίως νησί «smoke free». Πάντως, στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VW είχαν μεταβεί στη Θάσο, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταστεί αυτό το νησί πρότυπο, όμως το brand name που έχει δημιουργήσει η Αστυπάλαια, μάλλον έπαιξε ρόλο.
Την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group υπέγραψαν το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στην Αστυπάλαια.
Το μνημόνιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος μεταφορών στο νησί, από ηλεκτρικά οχήματα, θα γίνουν εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, τα οχήματα προς ενοικίαση θα είναι ηλεκτρικά, ενώ θα εφαρμοστούν και μέθοδοι αυτόνομης οδήγησης.
Κι όλα αυτά, προκειμένου το 2026, με αφετηρία το πρώτο τέταρτο του 2021, να καταστεί η Αστυπάλαια νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα και στο Βόλφσμπουργκ, από τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και τον Dr. Herbert Diess, διευθύνοντα σύμβουλο του Volkswagen Group, αντίστοιχα. Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ο διαμοιρασμός ή η κοινή χρήση οχημάτων (car sharing) θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας.

Ως προς την ενέργεια, θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει έξι χρόνια.
Στο επίκεντρο του έργου «Smart and Sustainable Island» βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:
–          κίνητρα για την αντικατάσταση των συμβατικών ΙΧ οχημάτων, με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
–          οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί – αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα – που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
–          αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
–          υπηρεσίες κατά παραγγελία (on demand) δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
–          Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει και αυτή στην πρίζα του μέλλοντος

Για την υλοποίηση του έργου, συνέβαλαν αποφασιστικά οι αρμόδιοι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης – Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Νίκος Παπαθανάσης – αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωστής Χατζηδάκης – υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης – αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος – υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Καραμανλής – υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης – υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια. Η Ελλάδα με αυτό το έργο δείχνει την ετοιμότητά της να γίνει διεθνής πόλος έλξης επενδύσεων που αφορούν την έξυπνη βιωσιμότητα και τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.
Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής αντίληψης της Ελληνικής κυβέρνησης για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων. Ταυτόχρονα είναι ένα σχέδιο ολιστικό. Ένα σχέδιο το οποίο αφορά το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, την Αγορά, αφορά σε όλες της τις εκφάνσεις και την Κοινωνία των Πολιτών. Γι’ αυτό και συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και πολύ σημαντική «Πράσινη Συμφωνία» που υπέγραψαν 19 φορείς και δύο Υπουργεία στις αρχές του περασμένου Ιουνίου.
Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια και την καινοτομία ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνεχή βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει εθνικές στρατηγικές για τον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής, την απο-ανθρακοποίηση, την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση και είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να προωθήσει προγράμματα για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση της απαραίτητης μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία ανάπτυξης.
Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τοπικά προγράμματα και συνεργασίες που στοχεύουν να βοηθήσουν τις πόλεις και τις κοινότητες να αναπτύξουν τις τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές τους. Λαμβάνουμε υπόψη τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι εξελίξεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, των τεχνολογιών αιχμής και της μετακίνησης κατά παραγγελία.

Αστυπάλαια: Smart & Sustainable Island

Η Αστυπάλαια είναι νησί των Δωδεκανήσων, στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος, έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκων και την επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 72.000 τουρίστες. Η Αστυπάλαια διαθέτει μια πολύ περιορισμένη συγκοινωνιακή υπηρεσία με δύο λεωφορεία που λειτουργούν μόνο σε μια μικρή περιοχή του νησιού. Προς το παρόν, η ζήτηση ενέργειας καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηγές ορυκτών καυσίμων. Το νησί φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρο για τον αειφόρο τουρισμό τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου υποστηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα.
«Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιτύχουν μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Volkswagen Group. Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να καταστήσει το στόλο των οχημάτων του και την εταιρεία κλιματικά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, σε συνεργασία μαζί μας, ένα Ευρωπαϊκό Έθνος σε πλήρη μετασχηματισμό,» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Dr. Herbert Diess, επισήμανε ότι: «πολιτικοί, επιχειρήσεις και κοινωνία έχουν κοινή ευθύνη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η 100% κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Και το Astypalea Project θα επιδείξει ότι αυτό είναι εφικτό ήδη σήμερα. Η ηλεκτροκινητικότητα και η έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα μέλλον κλιματικά ουδέτερο ως προς τον άνθρακα.»
«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την Αστυπάλαια, την Περιφέρεια Δωδεκανήσου, το Αιγαίο Πέλαγος και όλη την Ελλάδα. Σήμερα ξεκινάμε το πρώτο πρόγραμμα «Smart Green Island» στη χώρα μας, το οποίο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για το μέλλον μας. Οι ηλεκτρικές μεταφορές και ένα ολιστικό, πράσινο και αειφόρο σχέδιο δράσης θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα δημόσιων μεταφορών, μετατρέπουμε τις φουτουριστικές ιδέες σε πραγματικότητα. Σήμερα, η Ελλάδα δείχνει ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρωτοποριακές, καινοτόμες και εμβληματικές επενδύσεις που οδηγούν την κοινωνία σε ένα άλλο επίπεδο διασύνδεσης, έξυπνης βιωσιμότητας και έμφυτης χρηστικότητας,» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μαυριδόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Kosmocar, εισαγωγικής εταιρεία του ομίλου VW, τόνισε ότι «η απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Volkswagen Group, να καταστήσουν την Αστυπάλαια ως το πρώτο νησί-πρότυπο της Ευρώπης, όπου η μετακίνηση θα είναι έξυπνη και φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, είναι ιδιαίτερα  σημαντική για την χώρα μας και το Volkswagen Group. Εμείς στην Kosmocar, που για 50 χρόνια αντιπροσωπεύουμε την Volkswagen στην Ελλάδα, νιώθουμε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα.»
Το Volkswagen Group έχει δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και σκοπεύει να καταστεί κλιματικά ουδέτερο έως το 2050, έχει δε εκπονήσει σχετικά τη στρατηγική αειφορίας «goTOzero».