Στο Σκαϊ μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αστυνομία των Πανεπιστημίων, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει και το δικαίωμα σύλληψης.

Αστυνομία και άνοιγμα λιανεμπορίου

Από σήμερα που ανοίγει το λιανεμπόριο, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ισχυρή σε όλους τους εμπορικούς δρόμους «προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» δήλωσε ο υπουργός. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους πολίτες, να είναι προσεκτικοί και να μην συνωστίζονται στα καταστήματα και από τους επαγγελματίες να τηρούν τους κανόνες. Στην ερώτηση για την απόφαση του ανοίγματος ο υπουργός δήλωσε: «θα καταστραφούμε οικονομικά και ψυχολογικά αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές αυστηρό απαγορευτικό».

Τόνισε ότι οι λοιμωξιολόγοι αντιλήφθηκαν αυτά τα ζητήματα και γι’ αυτό εισηγήθηκαν να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα.

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Αναφερόμενος στο αστυνομικό σώμα που θα περιφρουρεί στα πανεπιστήμια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θα έχει δικαίωμα να κάνει συλλήψεις, να συντάσσει δικογραφίες και να παραπέμπει στον εισαγγελέα.

Από την άλλη, οι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν δεν θα φέρουν όπλα, δεν θα έχουν την ιδία στολή με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, θα επιτηρούν και θα έχουν προληπτικό, αποτρεπτικό ρόλο.

Αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στο σχέδιο νόμου και την αστυνομία των Πανεπιστημίων τόνισε ότι εκείνοι «δεν λένε τι προτείνουν», σημειώνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί 20 περιστατικά βίας με τελευταίο, την επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η τρομοκρατία, η βία και ο φόβος των εκπαιδευτικών από μια μειοψηφία μέσα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να σταματήσει το αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας που δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης για την απόφασή του περί αστυνομίας στα στα Πανεπιστήμια.

Τέλος, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη μαζί με το επιτελείο του υπουργείου θα ανακοινώσει το νέο δόγμα για τις συναθροίσεις που θα έχει ως κεντρικό στόχο και να στηριχτεί το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, αλλά και να μην καταλύεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.