Στην εξαγορά της Amolyt Pharma έναντι 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, προχωρά ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, εστιάζοντας κυρίως στις παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η γαλλική Amolyt, υποστηριζόμενη από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής εταιρείας Novo Holdings της Novo Nordisk και της EQT Life Sciences, βρίσκεται επί του παρόντος στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης μιας θεραπείας για τον υποπαραθυρεοειδισμό, μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το σώμα εκκρίνει αφύσικα χαμηλά επίπεδα της παραθυρεοειδής (PTH).

Η PTH είναι απαραίτητη στην ρύθμιση και διατήρηση της ισορροπίας του σώματος των μεταλλικών στοιχείων ασβεστίου και φωσφόρου.

Η νέα θεραπεία θα ονομάζεται Eneboparatide.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει προκαταβολή 800 εκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον πληρωμή 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ρυθμιστικού ορόσημου, αναμένεται να κλείσει έως το γ’ τρίμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από το χαρτοφυλάκιο σπάνιων ασθενειών της AstraZeneca, που ενισχύθηκαν από την εξαγορά της Alexion 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σε σχεδόν 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Το Eneboparatide, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025, έχει δυνατότητες επιτυχίας, δηλώνει  ο διευθύνων σύμβουλος της Alexion, Marc Dunoyer, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η AstraZeneca απέκλεισε την εξαγορά της το 2014 από την ανταγωνίστρια των Pfizer για 100 δισ. δολάρια, ο Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot έχει «ξαναχτίσει» το χαρτοφυλάκιο της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο περιλαμβάνει 13 υπερπαραγωγικά φάρμακα – που αποδίδουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Τον περασμένο μήνα, ο Soriot ανακοίνωσε ότι είναι μια «καλή στιγμή» για συμφωνίες, μετά από μια σειρά εξαγορών, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας αδειοδότησης στα τέλη του περασμένου έτους, που έδωσε στην AstraZeneca πρόσβαση στην καλπάζουσα αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμη: