***Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Καλώς ή κακώς, η υπόθεση Ιντρακάτ, αποτελεί κυρίαρχο θέμα των καιρών! Και αφού ασχολούνται όλες οι «ανταγωνίστριες» στήλες, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάποιες – μικρές έστω- πληροφορίες, έτσι για να μην δείξουμε ότι είμαστε εκτός θέματος.

Η αλήθεια είναι, πως έχουμε γνώση πολλή! Για πρόσωπα, πράγματα, παρασκήνιο. Κάντε ωστόσο λίγο υπομονή, μερικές μέρες και δεν θα σας απογοητεύσουμε!

Πρώτοι εμείς σας είπαμε για την ύπαρξη των 2 «φίλων» εφοπλιστών, που είναι κολλητοί φίλοι με τους Μπακοκαυμενάκηδες!

Και οι οποίοι αγοράζουν το υπόλοιπο 30% – 35% από τους λοιπούς μετόχους της Ιντρακάτ, πέραν του σχεδόν 32% που αγόρασαν οι Αρκάδες «εφοπλιστές» (στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι δηλώσεις είσαι) από την Intracom Holdings! Αγγέλου και Γκότσης λοιπόν οι εκλεκτοί νέοι μέτοχοι!

Τα ονόματα τα έγραψαν άλλοι. Εμείς, κρατήσαμε την υπόσχεση μας να μην τα βγάλουμε, όμως αυτά είχαν διαρρεύσει σε χρόνο dt ! Και σε μας έμεινε ότι «κρατάμε το λόγο μας»! Τέλος πάντων. Πάμε λίγο παρακάτω!

Η αρνητική αντίδραση της αγοράς στο deal, Ιντρακάτ – Μπακοκαυμενάκηδων! Η Δημόσια Πρόταση που αναμενόταν και δεν θα γίνει

Η πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι πως η αγορά δεν αντέδρασε θετικά στο deal Μπακοκαυμενάκηδων – Ιντρακάτ! Η ανακοίνωση και το πέρασμα του πακέτου των μετοχών από το Χρηματιστήριο στα 2,95 ευρώ όπως μόνο εμείς σας είχαμε εγκαίρως αποκαλύψει, συνοδεύτηκε από μεγάλη υποχώρηση της τιμής της μετοχής στο ταμπλό! Φταίει άραγε το γεγονός ότι η εξαγορά από τους Μπακοκαυμενάκηδες δεν θα συνοδευτεί από Δημόσια πρόταση; Ίσως, γιατί οι μικροί επενδυτές άλλα περίμεναν! Τέλος πάντων ο δρόμος είναι μακρύς και η υπόθεση θα έχει ενδιαφέρον. Οπότε ας δούμε πως θα εξελιχθεί.

Ο προβληματισμός από την αλλαγή του μάνατζμεντ από τον Σουρέτη, (που έβαλε την Ιντρακάτ στο κάδρο), στον πρώην CEO του Άκτωρα!

Ίσως πάλι φταίει η επικείμενη αλλαγή του μάνατζμεντ. Γιατί κακά τα ψέμματα, η διαχείριση του Πέτρου Σουρέτη είναι αυτή που έβαλε την Ιντρακάτ στο κάδρο των μεγάλων τεχνικών εταιριών και την κατέστησε ισότιμη εταίρο στην αναλογική διανομή των μεγάλων έργων, με μικρές εκπτώσεις!

Καταλάβατε. Οπότε η αποχώρηση ενός πολύ ικανού παίκτη, που ήξερε τις ισορροπίες και απολάμβανε εμπιστοσύνης από την αγορά και τους κατασκευαστικούς – και όχι μόνο – παράγοντες, αναγκαστικά και μοιραία, είτε αρέσει, είτε όχι, θεωρείται απώλεια για την αγορά.

Ο Εξάρχου, που θα αναλάβει μετά την προσεχή Γενική Συνέλευση, μπορεί να είναι εντέλει καλός διαπραγματευτής για τους Αρκάδες ποδοσφαιράνθρωπους αλλά και τον εαυτό του, ωστόσο ως διαχειριστής τεχνικής εταιρίας, όπως προκύπτει από την διετία του στον Ακτωρα, δεν έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Θα πρέπει επομένως να πείσει μέσα από τη διαχείριση του το επενδυτικό κοινό, ότι μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί σε έναν πολύ συνθέτο ρόλο, με χαμηλούς τόνους – που δεν τους συνηθίζει- και πολλή δουλειά. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, όμως σταματώ εδώ! Γιατί είναι ακόμη η αρχή και οφείλω να είμαι καλοπροαίρετος!

Οι εφοπλιστές Αγγέλου – Γκότσης, τα πετρέλαια Ιράν και Βενεζουέλας και οι «καθώς πρέπει» εφοπλιστές με τα ηχηρά ονόματα που έχουν σπάσει όλα τα εμπάργκο (και της Ρωσίας)!

Πάμε τώρα και λίγο στους «νέους εφοπλιστές» – νέους μετόχους! Στον εφοπλιστικό χώρο η κοινωνία είναι σχετικά μικρή. Ξέρουν δηλαδή ο ένας τον άλλο, από την καλή και την ανάποδη. Πρόσωπα με βαθιά γνώση της αγοράς και του παρασκηνίου μου είπαν ότι Αγγέλου και Γκότσης έχουν βγάλει πολλά λεφτά μέσα από τη θάλασσα!

Κι αυτό γιατί απέκτησαν μεγάλη εξειδίκευση με τη μεταφορά πετρελαίων από Βενεζουέλα και Ιράν! Όπως άλλωστε πολλά μεγάλα ονόματα του εφοπλιστικού χώρου που «κυνηγάνε» – υποτίθεται- οι Αμερικανοί! Γιατί τελικά δεν βγάζεις άκρη. Τη μία οι ΗΠΑ όσους εμπλέκονται με Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα τους έχουν στο …σκοπευτικό και την άλλη τους …στρατολογούν για τις δικές τους δουλειές!

Η λίστα μακρά όσον αφορά την ονοματολογία. Οπότε για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί πράγματι Αγγέλου και Γκότσης να θεωρούνται «πειρατές» από τους «καθώς πρέπει» εφοπλιστές, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ΠΟΛΛΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ του εφοπλισμού έκαναν καριέρα και έβγαλαν ένα σκασμό λεφτά (και συνεχίζουν σε μόνιμη βάση να βγάζουν) σπάζοντας σε μόνιμη βάση το εμπάργκο της διακίνησης πετρελαίου από Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα!

Πόσα χρήματα τυπώθηκαν τα τελευταία 5-10 χρόνια από τις Κεντρικές τράπεζες;

*** Υπάρχουν ορισμένα θέματα – ταμπού, που δεν αγγίζονται συνήθως από όλα τα ΜΜΕ, ξένα και ελληνικά, γιατί δεν πουλάνε σε περιόδους που όλα πάνε καλά, έστω και κατ΄επίφαση. Έλα, όμως, που έρχονται ανάποδα τα πράγματα κάποιες φορές, ανατρέπονται άρδην οι ήρεμες περίοδοι και αναζητούνται αιτίες και αφορμές, αλλά και πραγματικά στοιχεία, για το πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Για παράδειγμα, πως φτάσαμε να έχουν οι ΗΠΑ, να έχει η Ευρώπη πληθωρισμό στα ύψη και ακόμα υψηλότερα η χώρα μας, που είχαν δεκαετίες να ξαναδούν;

*** Αλήθεια, γνωρίζει κάποιος πόσα χρήματα «τυπώθηκαν» ειδικά τα τελευταία 5-10 χρόνια, από όλες τις κεντρικές τράπεζες; Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για πρωτοφανές γεγονός, ειδικά μετά την εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού, από τις ΗΠΑ αρχικά και εν συνεχεία από όσες χώρες έχουν εθνικό νόμισμα ή ενιαίο, στην περίπτωσή μας, ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφορά χρήματος και η επίπτωση στον πληθωρισμό!

*** Ο λόγος που αναφέρομαι στην ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί νόμιμα έχει φυσικά να κάνει με τις σημερινές εξελίξεις, ειδικότερα με την απότομη άνοδο του πληθωρισμού, που δυστυχώς εξακολουθεί να κινείται με επιταχυνόμενο ρυθμό. “Η κυκλοφορία άφθονης ρευστότητας, με την αλόγιστη συμπεριφορά κεντρικών τραπεζών και το τύπωμα συνεχώς νέου χρήματος, έχει τις συνέπειές του σήμερα στην εκτίναξη του πληθωρισμού”, επισημαίνει παράγων της αγοράς και πρώην τραπεζίτης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του, για χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα σε δεύτερο πλάνο, αλλά και όσες ακόμα χώρες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τυπώσουν δικό τους χρήμα είτε να ανεβάσουν μόνες τους τα επιτόκια, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακόψουν κάπως τον φρενήρη τιμάριθμο

Το εκρηκτικό μίγμα αύξησης χρέους και ύφεσης

*** Ο συνδυασμός αύξησης χρέους και ύφεσης θα είναι εκρηκτικός, για τις χώρες του Νότου πρωτίστως, αλλά τα σημάδια είναι επίσης εξόχως ανησυχητικά και για τη Γαλλία, ενώ σταδιακά αρχίζει να μπαίνει στο κάδρο και η Γερμανία. Ειδικότερα η Ιταλία, έχει τεράστιο πρόβλημα, με ένα χρέος 2,7 τρισεκατομμυρίων (!), πρέπει να αναχρηματοδοτεί ομόλογα που λήγουν, αξίας άνω των 380 δισ. ευρώ ετησίως! Και με τις αγορές να περιμένουν στη γωνία και να ανεβάζουν συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού, το έργο της γειτονικής χώρας είναι τρομερά δύσκολο. Μιας χώρας μέλους της Ευρωζώνης, που επηρεάζει και θα εξακολουθήσει να επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, όπως βεβαίως και τις δικές μας τύχες.

*** Αλλά, ενώ η ΕΚΤ ως γνωστό αποφάσισε να ισχύσει ένα νέο εργαλείο, ειδικά για τις χώρες με προβλήματα χρέους και μεγάλης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων τους και με γνωστή την αντίθεση τουλάχιστον του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη σε μία τέτοια προοπτική, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί “αύριο”, αν η κατάσταση ξεφύγει; Καλύτερα να μην φτάσει η ώρα των απαντήσεων, νομίζω…

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας

*** Το ευτύχημα είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον ρυθμισμένο χρέος, με μέση διάρκεια 20 χρόνια (η Ιταλία έχει 7), έχει ένα μαξιλάρι πάνω από 35 δισ ευρώ και στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να χρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό, τουλάχιστον για μία τριετία. Να θυμίσω εδώ, ότι έχουμε αποπληρώσει έγκαιρα και το ΔΝΤ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία.

Τα καλά νέα για αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού των 1.200 ευρώ!

*** Ακούω, μαθαίνω, ότι το ακατάσχετο των λογαριασμών, που τώρα βρίσκεται στα 1.200 ευρώ, είναι πιθανό να αυξηθεί σταδιακά. Μάλιστα, πηγή που έχει επαφές με την Καραγιώργη Σερβίας, δεν μου απέκλεισε το ότι μπορεί η εξαγγελία αυτή να περιλαμβάνεται σε ένα “πακέτο” που θα εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μακάρι, γιατί έτσι θα πάρουν ανάσα ιδιώτες, επαγγελματίες και μικρές κυρίως επιχειρήσεις, που στερούνται ρευστότητας για παραγγελίες και πληρωμές, ακόμα και για βασικά είδη ή προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρουν, παράγουν ή εμπορεύονται. Θα είναι μία μεγάλη ανάσα, ανάλογα βέβαια και το ύψος του ακατάσχετου που θα ανακοινωθεί.

Στα σκαριά ντηλ ελληνικής και ευρωπαϊκής εισηγμένης

*** Στα σκαριά βρίσκεται ένα …”συνοικέσιο”, μεταξύ ελληνικής εισηγμένης επιχείρησης και ομοειδούς εταιρείας ευρωπαϊκής χώρας. Προξενητής είναι ο εκ των επικεφαλής ξένου fund, το οποίο δεν είναι και τόσο άγνωστο στην Ελλάδα. Ένα από τα εμπόδια, όπως με ενημερώνουν, για να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις, είναι η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει πέσει αρκετά σε σχέση με το που βρισκόταν, όταν έγινε η αρχική συζήτηση και οι πρώτοι υπολογισμοί.

Η απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων, η διαφημιστική καμπάνια, οι δύο προσφυγές και η σύρραξη μεταξύ 3 εταιριών του κλάδου

*** Με αφορμή μία πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων (ομολογώ, δεν έχω ακόμα μάθει πoια) μου λένε ότι έχει απειληθεί…σύρραξη μεταξύ τριών εταιρειών του κλάδου. Αφορμή μία διαφημιστική καμπάνια και αιτία δύο προσφυγές και μία απορριπτική απόφαση, που θεωρήθηκε ευνοϊκή έως…σκανδαλώδης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διατείνονται στελέχη της μίας προσφεύγουσας. Περισσότερα, αν συνεχιστεί και στα δικαστήρια η όλη υπόθεση, αν και καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μία λύση. Γιατί διαφορετικά, θα υπάρχει προηγούμενο και σε ανάλογη περίπτωση η Επιτροπή δεν θα μπορεί φυσικά να παρέμβει. Εμ, θέλει προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, γιατί οι υποψίες είναι αυτές που δημιουργούν επιβαρυντικό κλίμα, αν με εννοείτε…

Τη βιοαέριο, το ξένο fund και το πρώην τραπεζικό στέλεχος

*** Νέα μονάδα βιοαερίου στην νότια Ελλάδα σχεδιάζει ξένο fund, σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία που έχει το know how. Στο όλο πρότζεκτ μετέχει και πρώην τραπεζικό στέλεχος, που διαθέτει και εμπειρία σε ανάλογα εγχειρήματα και έχει και τις κατάλληλες προσβάσεις. Επενδύσεις χρειαζόμαστε, ειδικά ενεργειακές και τέτοιου είδους, που αξιοποιούν δευτερογενή υλικά και προϊόντα, που συνήθως καταλήγουν σε χωματερές.

***Αυτά και για σήμερα, την καλημέρα μου κυρίες και κύριοι