Οι προσπάθειες να σταματήσει η καταστροφική κλιματική αλλαγή εμποδίζονται από την «αδράνεια» στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη Yamina Saheb, μια εκ των συγγραφέων της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC).

«Ο τομέας δεν έχει εκσυγχρονιστεί καθόλου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε, μιλώντας στο Dezeen. «Κάθε γραμμάριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από κτήρια σημαίνει ένα λάθος στον σχεδιασμό τους» πρόσθεσε η Saheb, πρώην αναλύτρια πολιτικών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). «Οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι πρέπει να σκύψουν πραγματικά σε αυτή την έκθεση και να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν».

Ποσοστό έως και 61% των εκπομπών από τα κτήρια μπορεί να μειωθεί έως το 2050 χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες, σύμφωνα με την έκθεση «Μετριασμός της Κλιματικής Αλλαγής» της IPCC. Η πρόοδος, όμως, έχει ως σήμερα συγκρατηθεί λόγω ευρείας κλίμακος «αδράνειας» καθώς και λόγω έλλειψης φιλοδοξίας και προτεραιοποίησης βραχυπρόθεσμων λύσεων και κερδών εις βάρος μακροπρόθεσμης ωφέλειας, όπως υποστηρίζει η Saheb.

Κατοικίες

«Οι κατοικίες ανακαινίζονται, σε μεγάλη κλίμακα, μία φορά κάθε 25 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ανακαινίσεις ένα κτήριο με πρότυπα μηδενικών εκπομπών αυτή τη δεκαετία, ούτε έως το 2050 θα ανακαινιστεί σε αυτό το επίπεδο το κτήριο. Για τα κτήρια έχει απομείνει μόνον ένας γύρος μεταξύ σήμερα και 2050, οπότε είτε κάνουμε το σωστό ή θα παραμείνει για πάντα λάθος. Και στην Ευρώπη χρειάζεται να κάνουμε υποχρεωτική την ανακαίνιση με πρότυπα μηδενικών εκπομπών. Αν δεν φροντίσουμε να το απαιτεί ο νόμος, δεν θα γίνει ποτέ» τονίζει.

«Αν σχεδιάζεις μια νέα οικιστική ανάπτυξη με πολλές μονοκατοικίες, θα χρειαστείς περισσότερη έκταση και περισσότερα οικοδομικά υλικά καθώς και χρήση περισσότερης ενέργειας και νερού σε σύγκριση με το αν κατευθυνθείς προς κτήρια που θα στεγάσουν πολλές οικογένειες. Και τότε, είσαι έγκλειστος στην πόλη, όπου, για γενιές, χτίζεις μέσα σε εκπομπές και σε εξαρτώμενη από το αυτοκίνητο δυνατότητα μετακίνησης. Αυτό δείχνει το πώς οι πολιτικές για το άστυ και τη χρήση γης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον μηδενισμό του ίχνους άνθρακα των κτηρίων· κάτι το οποίο δεν είχε ληφθεί υπόψη πριν» επισημαίνει.

Η έκθεση γράφτηκε από τη Yamina Saheb και περισσότερους από 250 επιστήμονες από 65 χώρες και είναι το τελευταίο από τα τρία τμήματα της έκθεσης του ΟΗΕ για την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στην κλιματική επιστήμη.