Η προοπτική απόκλισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη Fed, όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι “ιδιαίτερα αρνητική” για την ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις, και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν έκτοτε ενισχύσει την υπόθεση μιας επικείμενης μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια να επικαλείται “έλλειψη περαιτέρω προόδου” για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η Fed ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν αναμένει να μειώσει τα επιτόκια έως ότου αποκτήσει “μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πίσω προς το επίπεδο-στόχο της, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Ιανουαρίου.

Αυτό αφήνει την ΕΚΤ σταθερά σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων πριν από τη Fed.

Αποδυνάμωση του ευρώ

“Το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη την ισχύ του ευρώ
. Και αν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αυτό ουσιαστικά δίνει στον κόσμο το μήνυμα ότι το ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί”, δήλωσε ο Daniel Lacalle, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion, στην εκπομπή “Street Signs Europe” του CNBC την Πέμπτη.

“Aν το ευρώ αποδυναμωθεί, ο λογαριασμός των εισαγωγών της ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάπτυξη της ευρωζώνης“.

Ο Lacalle δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει τις γερμανικές, γαλλικές ή ισπανικές επιχειρήσεις να πάρουν περισσότερες πιστώσεις “επειδή μια μικρή μείωση των επιτοκίων δεν είναι ο κινητήριος μοχλός της πιστωτικής ζήτησης”. Η πιστωτική ζήτηση αναφέρεται στην όρεξη για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Και πρόσθεσε: “Αυτό που κάνει την πιστωτική ζήτηση ενδιαφέρουσα ή να αυξάνεται είναι το γεγονός ότι [υπάρχουν] οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές περιορίζονται από τη ρύθμιση και την εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική της ευρωζώνης”.

Διαβάστε ακόμη: