Κόντρα στο υψηλό κόστος ενέργειας, τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης, κινούνται οι μετοχές των ομίλων Βιοχάλκο, Τιτάν, καθώς και οι δυο καταγράφουν εβδομαδιαία απόδοση 11,8% και 12,25% αντίστοιχα.
Όπως θα δούμε, η “στροφή” των επενδυτών πραγματοποιήθηκε ύστερα από τις χαμηλές τιμές που διαμορφώθηκαν με τις ρευστοποιήσεις λόγω του πολέμου, αλλά και λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021.
Χαρακτηριστικό και των δύο ομίλων είναι οι πωλήσεις – ρεκόρ που αποδίδονται στην υψηλή ζήτηση των προϊόντων και παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε άνοδος στις τιμές τους.
Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι για τις βιομηχανίες η άνοδος των πωλήσεων είναι πιθανότατα η καλύτερη αντιστάθμιση απέναντι στα κόστη της ενέργειας και της μεταφοράς, άρα και το 2022 θα συνεχιστεί η ίδια τάση.
«Μοχλός» το ράλι
Ο “μοχλός” για την άνοδο των αποτελεσμάτων της Βιοχάλκο δεν είναι μόνο η υψηλή ζήτηση, αλλά και το ράλι που καταγράφεται στα εμπορεύματα (χάλυβας, αλουμίνιο).
Ιδιαίτερα στο δεύτερο, η θυγατρική Elval αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος ενέργειας με ρήτρες ενέργειας σε συμβόλαια πελατών, ενώ εξασφαλίζοντας τις πωλήσεις το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει το καλοκαίρι ξεκινά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε 560 χιλ. τόνους, ώστε να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση κυρίως από τις βιομηχανίες συσκευασίας.
Ο όμιλος Βιοχάλκο για το 2021 εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40% έναντι του 2020, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη Ebitda αυξήθηκαν ακόμα υψηλότερα καθώς ανήλθαν σε 426 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 45%.
Την περασμένη χρονιά, όμως, επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία που είχε ξεκινήσει στον τομέα της ζήτησης του χάλυβα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021.
Ύστερα από αρκετά χρόνια η συμβολή του χάλυβα στο προσαρμοσμένο ebitda ανήλθε σε 124 εκατ. ευρώ, σχεδόν όσο και τα προσαρμοσμένα κέρδη Ebitda του αλουμινίου (124 εκατ ευρώ).
Στα ύψη η ζήτηση
Παρά την εκτόξευση των τιμών του χάλυβα και τις πιέσεις που αυτή δημιουργεί, η ζήτηση συνεχίζει να είναι αυξημένη, όσο και αν στην αγορά αναμένουν καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται να συνεχιστεί ιδιαίτερα όταν αποκλιμακωθούν και ισορροπήσουν οι τιμές τους επόμενους μήνες.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό λ.χ. στα έργα του Ελληνικού η πρόβλεψη του πληθωρισμού για το 2023 είναι πολύ χαμηλότερη από τωρινά επίπεδα.
Σε μετοχικό επίπεδο, επίσης, οι χαμηλές τιμές κοντά στα 4 ευρώ επανέφεραν ορισμένους αγοραστές (ξένα funds) οι οποίοι είχαν σημειώσει κέρδη αποχωρώντας από την μετοχή στα επίπεδα των 5 ευρώ.
Σ ότι αφορά την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, και αυτή κατέγραψε ιστορικά επίπεδα πωλήσεων το 2021 σημειώνοντας ενοποιημένες πωλήσεις 1,7 δισ. ευρώ. Τα κέρδη πρό τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν ελαφρά κατά 4% στα 272,4 εκατ. ευρώ λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας.
Τα δε καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 89,6 εκατ. ευρώ χάρις τις ευνοϊκότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού. Συγκεκριμένα για τρίτη χρονιά μειώθηκε το ετήσιο κόστος δανεισμού που ανήλθε σε 33 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το 2020.
Οι προοπτικές για το 2022
Ο συνδυασμός της υψηλής ζήτησης στις ΗΠΑ, κυρίως στις μεσοανατολικές πολιτείες, λόγω δημόσιων έργων και της ισχυρής ανάκαμψης των κατοικιών έφεραν τον τζίρο ρεκόρ στις ΗΠΑ (1,2 δισ. δολάρια), ωστόσο σε επίπεδο Ebitda τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι προοπτικές, όμως, για το 2022 -παρά τις αβεβαιότητες που προκαλεί η σύρραξη στην Ουκρανία- εντοπίζονται και στην εφαρμογή των πρώτων αυξήσεων (7-10%) στις τιμές (Ιανουάριος 2022). Η άνοδος, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε δίχως δυσκολίες και όπως ανέφεραν στελέχη του ομίλου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής και δεύτερης αύξησης εντός του έτους.
Σε μετοχικό επίπεδο, ο τίτλος του Τιτάνα επανήλθε στα 13,56 ευρώ (1 δισ. ευρώ), σημειώνοντας άνοδο 12,25% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.