Η εισβολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των κατασκευαστικών εταιρειών, για τους καλά γνωρίζοντες και τους …μυημένους του συστήματος, ήταν αναμενόμενη με εντυπωσιακή μάλιστα χρονική ακρίβεια…

Όλοι ανεξαιρέτως οι εργολάβοι ήταν λίγο – πολύ ενημερωμένοι για την κίνηση που θα επακολουθούσε από την Ανεξάρτητη Αρχή (στην Ελλάδα ως γνωστόν δεν υπάρχει μυστικό που να το γνωρίζουν πάνω από δύο)!

Οπότε, υπό αυτή την έννοια, εικάζω ότι θα είχαν πάρει τα μέτρα τους και δεν θα υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εις βάρος τους, σε σημειώσεις, φακέλους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και …κινητά τηλέφωνα!!!

Γιατί ναι, ζητήθηκε ακόμη και περιεχόμενο κινητού από εκτελεστικό μέλος ΔΣ εργοληπτικής εταιρείας!

Σε απλά λόγια, θα ήταν αστείο να περιμένει κανείς ευρήματα όπως την άλλη φορά, τότε που είχαν επιβληθεί τα πρόστιμα…

Ημερολόγιο όπως του Στέγγου (όπου τα ομολογούσε όλα χαρτί και καλαμάρι) δεν ξαναβρίσκεις…

Και αυτό θα πρέπει να το μάθει και να το συνειδητοποιήσει ο κύριος Λιανός, που αποτελεί και προσωπική επιλογή του Υπ. Επικράτειας κυρίου Γεραπετρίτη εάν δεν απατώμαι …

Πάντως, για να περάσουμε στα ζητήματα ουσίας, οι «ανεξάρτητοι» ελεγκτές της Αρχής κινήθηκαν ακριβώς καθ’ υπόδειξη των σχετικών δημοσιευμάτων που απορρέουν από τα Σεραφείμ και Χερουβείμ της επικοινωνίας των Μπακοκαυμενάκηδων, του Σάκη, του Εξάρχου και των λοιπών «υγιών» (μικροεργολάβων) δυνάμεων του χώρου που έχουν βγει στο «αντάρτικο» των Βρυξελλών από κοινού με τις ξένες εργοληπτικές εταιρείες που συνεχώς καταγγέλλουν ότι οι Έλληνες εργολάβοι τις έχουν πετάξει έξω από τους διαγωνισμούς!

Όλος αυτός ο «αχταρμάς» αντιτιθέμενων και συγκρουόμενων συμφερόντων φέρεται ατύπως να συνασπίστηκε απέναντι στο λεγόμενο και big 5 των κατασκευών, μέσα από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αλλά και ανώνυμες καταγγελίες (παλιά τους τέχνη κόσκινο) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις υπηρεσίες της Κομισιόν!

Ο έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού την ώρα τούτη δεν ήταν ευρύς όπως παλιά αλλά στοχευμένος σε συγκεκριμένα έργα, με χαμηλές εκπτώσεις και διεύρυνση εκ των υστέρων των κοινοπραξιών που κέρδισαν τους διαγωνισμούς!

Ζητήθηκε η φυσική παρουσία των «μεγάλων αφεντικών» καθώς και εκτελεστικών μελών των ΔΣ, ενώ βγήκαν αντίγραφα σημειώσεων και αναφορές έργων που είχαν δημοπρατηθεί, στα κομπιούτερ των εργοληπτικών εταιρειών!

BIG 5 Αναστάτωση στους εργολάβους από τη «σφήνα» Ψαλτάκου!

Σε απλά λόγια, ελέγχθηκαν σε γενικές γραμμές όλα όσα εμμέσως ή αμέσως καταγγέλονται, ενώ εξειδίκευση υπήρξε στην υπόθεση Ελλάκτωρα όπου ζητήθηκαν όλα όσα τα δημοσιεύματα των Μπακοκαυμενάκηδων, του Σάκη και του Εξάρχου υποδείκνυαν … σχετικά με την δήθεν διασύνδεση με την ΓΕΚ Τέρνα!

Τα στελέχη της Επ. Ανταγωνισμού, που έκαναν «ντου» το πρωί γύρω στις 10 στις τεχνικές εταιρείες, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ελέγχου αργά το απόγευμα γύρω στις 7!

Ωστόσο, με αφορμή τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής, το ζήτημα που για μια φορά ακόμη εγείρεται είναι αυτό της υλοποίησης των μεγάλων έργων!

Γιατί κακά τα ψέματα, στον εργοληπτικό χώρο υφίσταται μια σκληρή πραγματικότητα!

Αφενός έργα υπάρχουν και μάλιστα πολλά, που φτάνουν και περισσεύουν για όλους, αφετέρου το κόστος των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σε βαθμό που ακόμη και με μηδενικές εκπτώσεις τα έργα να μην βγαίνουν!!!

Υπό αυτή την έννοια το ζήτημα που εγείρεται την ώρα τούτη είναι πώς μέσα από την διασφάλιση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού το Δημόσιο θα εξασφαλίσει την υλοποίηση των έργων χωρίς τα απρόοπτα του παρελθόντος, των υπερβάσεων, των κακοτεχνιών, της αλλαγής μελετών και της εγκατάλειψης οδικών αξόνων στη μέση…

Γιατί εν τέλει αυτό που προέχει για τα μεγάλα έργα δεν είναι οι …φανφάρες, τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις των κυβερνώντων, αλλά η διασφάλιση της παράδοσης του κατασκευαστικού αντικειμένου στην ώρα του, εντός προϋπολογισμού και χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά!

Και τη δύσκολη αυτή άσκηση, εν μέσω πιέσεων και αντικρουόμενων συμφερόντων καλείται να επιλύσει η ηγεσία του Υπ. Δημοσίων Έργων και Μεταφορών!

Πάντως, για να ξέρετε, μπορεί αυτή η «αιφνιδιαστική» (που την γνώριζαν όλοι) εισβολή της Επ. Ανταγωνισμού να μην οδηγήσει σε ευρήματα «παλαιού τύπου», ωστόσο αφήνει πίσω της «πληγές» μεταξύ των εργολάβων και σε ορισμένες περιπτώσεις …ανοιχτούς λογαριασμούς!

Γιατί εφεξής δεν είναι καθόλου βέβαιον εάν το «κλίμα εμπιστοσύνης» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των 5 ισχυρών του κλάδου θα διατηρηθεί ή εάν θα ανοίξει η όρεξη σε κάποιους, λόγω της συγκυρίας και των νέων συνθηκών, να «χτυπήσουν» όλες τις δουλειές, θεωρώντας ότι έτσι μόνο θα επιτευχθεί το ξεκαθάρισμα στον χώρο και θα πάρει ο καθένας αυτό που πραγματικά δικαιούται και όχι αυτό που σήμερα παίρνει…

Και πολύ φοβάμαι, ότι οι «καλές μέρες» μεταξύ των εργολάβων κάπου εδώ τελειώνουν, καθώς υπό το «μάτι» και τον έλεγχο των αρχών, τα δεδομένα αλλάζουν και οι οποίες τυχόν «συμφωνίες κυρίων» υφίστανται σήμερα, θα μετατραπούν σε διαφωνίες, καχυποψία, δεύτερες και τρίτες σκέψεις…

Το κόλπο των εργολάβων με τις αλλαγές μελετών!