Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 2ης Φεβρουαρίου 2023, εξέλεξε τον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Missouri του St.Louis των ΗΠΑ, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα Έδρα «Προϊστορική Αρχαιολογία (με έμφαση στην εποχή του Χαλκού)», στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο κ. Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.

Σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και κλασικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV (DEUG-Lettres Modernes, 1982) και Washington University του St. Louis. Η ακαδημαϊκή του καριέρα αρχίζει τον Μάιο του 1989, όταν εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξελέγη το 1993 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1997 Τακτικός Καθηγητής. Το 2001 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Αρχαιολογίας σε διακεκριμένη έδρα («Endowed Chair») στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Missouri του St.Louis των ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχει διδάξει ελληνική αρχαιολογία, ιστορία και πολιτισμό. Για το διδακτικό του έργο έχει τιμηθεί με βραβεία διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια Manitoba και Missouri, και με το «Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Ο κ. Κοσμόπουλος είναι ένας συστηματικός ερευνητής με αξιόλογη συγγραφική, ανασκαφική, πανεπιστημιακή και κοινωνική δράση. Το συγγραφικό-ερευνητικό του έργο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Εποχής του Χαλκού στον Ελλαδικό χώρο (κυρίως τον μυκηναϊκό κόσμο, αλλά και αυτόν του Αιγαίου), ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η συμβολή του και σε ζητήματα των πρώιμων ιστορικών χρόνων. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές πολλών αρχαιολογικών θέσεων κυρίως της Ελλάδας (Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Κόρινθος, Πύλος, Ιθάκη), αλλά και εκτός αυτής (Ολβία Ποντική, στην Ουκρανία).

Από το 1989 μέχρι το 1995 διηύθυνε Επιφανειακές Έρευνες στον Ωρωπό. Το 1994 και 1995 πραγματοποίησε μια στρωματογραφική ανασκαφή στο μεγάλο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα, μέσα στο πλαίσιο της μελέτης και δημοσίευσης του υλικού από τις παλαιές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Από το 1999 διευθύνει τη σημαντική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, η οποία αναδεικνύεται σε μια σπουδαία μυκηναϊκή θέση.

Ο κ. Κοσμόπουλος θεωρείται ένας από τους ειδικότερους διεθνώς στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και με το συγγραφικό και ανασκαφικό του έργο έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην πληρέστερη γνώση της Εποχής του Χαλκού στον ελληνικό χώρο. Αξιομνημόνευτες επίσης είναι οι πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην επιμόρφωση του ευρύτερου κοινού και ειδικότερα στη γνωριμία των Αμερικανών με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Διαβάστε ακόμη: