Η Αίγυπτος εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης τον «Δρόμο με τις Σφίγγες» που συνδέει τους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ στο νότιο τμήμα της χώρας και πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη καλλιτεχνική τελετή για να ρίξει φως στη σημασία αυτού του ιστορικού δρόμου.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αυτό το γεγονός και λέει ότι θα κάνει το Κυβερνείο του Λούξορ «ανοιχτό μουσείο». Ο αιγυπτιολόγος Zahi Hawass περιγράφει το γεγονός ως «το πιο σημαντικό αρχαιολογικό έργο του εικοστού πρώτου αιώνα». Το μήκος του δρόμου είναι περίπου 2.700 μέτρα. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δέκατης όγδοης δυναστείας, πριν από περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια.
Η Αίγυπτος στοχεύει να αναζωογονήσει τον τουριστικό τομέα, ο οποίος μόλις ανέκαμψε μετά από δέκα χρόνια στασιμότητας, έως ότου τα κέρδη της μειώθηκαν υπό το φως της επιδημίας του κορονοϊού. Οι αιγυπτιακές αρχές άρχισαν την αποκατάσταση του «Δρόμου με τις Σφίγγες» το 2005. Μέσω των προσπαθειών των ομάδων έρευνας και ανασκαφής, κατάφεραν να αφαιρέσουν τόνους άμμου και σκόνης, περίπου έξι μέτρα βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, όπου βρέθηκαν περίπου 1.200 αγάλματα. μερικά από τα οποία αναστηλώθηκαν και ανεγέρθηκαν στις δύο πλευρές του δρόμου.
Η διάνοιξη του δρόμου Al-Kabash συνοδεύεται από την ανακοίνωση έργων για την αποκατάσταση των ναών του Λούξορ και του Καρνάκ και για την ανάπτυξη συστημάτων φωτισμού, εκτός από άλλα έργα στην αρχαία πόλη.
Τα σχέδια της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την τελετή έναρξης του δρόμου επικρίθηκαν από ορισμένους, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος κατασκευής του σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.
Όμως ο Zahi Hawass λέει ότι το κόστος της διεξαγωγής της γιορτής “όσο και αν είναι” θα αντισταθμιστεί από τη δημοσιότητα που θα προσφέρει αυτή η εκδήλωση στην πόλη του Λούξορ, η οποία όπως λέει “δεν υπολογίζεται σε εκατομμύρια”.
Το “Παλαιότερο μονοπάτι τελετών”
Το εσωτερικό πηγαίνει στον Ναό του Καρνάκ σε ένα πεζοδρόμιο από ψαμμίτη και στις δύο πλευρές του οποίου υπάρχουν δύο μακριές σειρές αγαλμάτων σε σχήμα σφίγγας, μερικά από τα οποία έχουν ανθρώπινα κεφάλια και τα περισσότερα έχουν κεφάλια κριαριών ή τσακαλιών. Το κριάρι στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό συμβόλιζε τη γονιμότητα.
Μετά το τέλος της περιόδου συγκομιδής, οι γιοι της Θήβας γιόρτασαν τη γιορτή του θεού της πόλης τους, Αμούν, όπου οι ιερείς βγήκαν με ένα άγαλμα του θεού από το ναό του Καρνάκ σε μια ειδική επίσκεψη στις γυναίκες του στο ναό του Λούξορ, όπου περνά έντεκα μέρες.
Οι ιερείς έπρεπε να εκτελούν αυτές τις τελετές δύο φορές το χρόνο – την πρώτη τη γιορτή του τρύγου και τη δεύτερη τη γιορτή της Ανάληψης του Βασιλιά. Έτσι, αυτός ο δρόμος, που ονομάζεται «Royal Processions Road», είναι ο παλαιότερος θρησκευτικός τελετουργικός δρόμος στην ιστορία.