467 χιλ. νέες θέσεις εργασίας προσέθεσαν οι ΗΠΑ. Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα κι ο χρόνος πιέζουν ασφυκτικά τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν σύντομα να πατήσουν το κουμπί…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Απροσδόκητα θετικά ήταν τα σημερινά νέα για την αμερικανική αγορά εργασίας. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 467 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Μάλιστα η απόκλιση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τόσο μεγάλη (πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη) που οι δημοσιογράφοι του Bloomberg χρειάστηκε να τριπλοτσεκάρουν τα στοιχεία για λάθος, καθώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει πρακτικά… ποτέ.

Η αγορά εργασίας ζεσταίνεται, τα επιτόκια... στον πάγο

Αλλά στην εποχή του κορωνοϊού, της τηλεργασίας και της ριζικής αναδιάρθρωσης της κοινωνίας πολλά πρωτοφανή συμβαίνουν.

Η ουσία του θέματος ωστόσο είναι πως με την απασχόληση να “ζεσταίνεται”, η Fed τοποθετείται σε ακόμη πιο ασφυκτική θέση όσον αφορά τα επιτόκια. Καθώς η οικονομία υπερθερμαίνεται, οι κεντρικές τράπεζες όχι απλώς δεν έχουν δικαιολογία να μην αυξάνουν επιτέλους τα επιτόκια, αλλά οφείλουν να το κάνουν.

Η αγορά εργασίας ζεσταίνεται, τα επιτόκια... στον πάγο

Σειρά σου, Fed

Σε μια οικονομία που τρέχει ασταμάτητη στις ράγες χρόνια τώρα και έναν πληθωρισμό που καλπάζει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, ο ρόλος της Fed σε αυτό το σημείο είναι να τραβήξει τα χαλινάρια, συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική και θυσιάζοντας μεν λίγη ταχύτητα ανάπτυξης προκειμένου να βάλει φρένο στον αχαλίνωτο πληθωρισμό. Την ύφεση έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να την αποφύγει πλέον…

ΑΥΤΗ είναι η δουλειά της. Αντί αυτού, εξακολουθεί να κρατά τα επιτόκια στον “πάγο”.

Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Και μη χάφτετε παραμύθια τύπου Λαγκάρντ, η οποία ασφαλώς και θα τα “γυρίσει” σύντομα (είναι αναγκασμένη και το θέλει και η ίδια) και θα ανακοινώσει αυξήσεις επιτοκίων. Απλώς παρατέινουν για όσο μπορούν τη φούσκα των αγορών, προκειμένου να τη σκάσουν τελευταία στιγμή.

Ιδού και τα πιο φρέσκα πονταρίσματα: Πόσες αυξήσεις επιτοκίων βλέπει η αγορά

Η αγορά εργασίας ζεσταίνεται, τα επιτόκια... στον πάγο

Ο λόγος για την απροσδόκητη αύξηση απασχολούμενων

Ειδικότερα, όσον αφορά την απασχόληση, οι προσλήψεις ήταν πολύ ισχυρότερες στο τέλος του 2021 από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις έκαναν καλύτερη δουλειά στην πρόσληψη εργαζομένων για να καλύψουν έναν σχεδόν αριθμό ρεκόρ ανοιχτών θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4% από 3,9%, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street είχαν προβλέψει μόλις 150.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά πολλοί επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για συρρίκνωση της απασχόλησης από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αγορά εργασίας ζεσταίνεται, τα επιτόκια... στον πάγο

Κατά περίεργο τρόπο, οι ωρομίσθιοι που μένουν άρρωστοι στο σπίτι και δεν έχουν άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών δεν υπολογίζονται ως απασχολούμενοι εάν απουσιάζουν κατά την εβδομάδα που η κυβέρνηση διεξάγει την έρευνα για τις θέσεις εργασίας.

Η Όμικρον κορυφώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου καθώς καταρτιζόταν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 23 σεντς, ή 0,7%, στα 31,63 δολάρια τον Ιανουάριο.

Η αγορά εργασίας ζεσταίνεται, τα επιτόκια... στον πάγο

Όχι Ελπίς… Απελπίς: Προειδοποίηση για οικονομική κρίση στη χώρα σας!

Το κακό (και το κάκιστο) σενάριο του πληθωρισμού

Στο χείλος ύφεσης οι ΗΠΑ – Αναιμική ανάπτυξη το 2022

Tα επιτόκια σύμφωνα με τις προβλέψεις 10 οίκων

Πληθωρισμός: Μετά τον Τούρκο, σειρά έχουμε εμείς…