Ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία με έμφαση στον τομέα της παροχής περισσότερων επιλογών όσον αφορά στην παράδοση παραγγελιών έχει ξεκινήσει η υλοποιεί η ACS, η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών της χώρας και θυγατρική του ομίλου Quest Holdings.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του νέου κέντρου διανομής της ACS, η επένδυση για το οποίο έφθασε -επίσης- στα 50 εκατ. ευρώ, ο Απόστολος Γεωργαντζής, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quest, σημείωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει -μεταξύ άλλων- περί τα 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία «έξυπνων» θυρίδων παράδοσης παραγγελιών (smart lockers), ενώ στα 20 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επένδυση στο δίκτυο καταστημάτων που περιλαμβάνει και τη δημιουργία μικρών κόμβων (mini hubs) με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας τους αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την ταχύτερη παράδοση των παραγγελιών. Επιπλέον, το πλάνο περιλαμβάνει και την προμήθεια 200 ηλεκτρικών οχημάτων για τη διανομή των δεμάτων.

Όσον αφορά στα smart lockers, ο κ. Γεωργαντζής ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει η προμήθεια 200 θυρίδων, εκ των οποίων έχουν εγκατασταθεί περίπου 170, ενώ έχει γίνει η παραγγελία άλλων 200 και το πλάνο είναι εντός της πενταετίας ο αριθμός τους να έχει φθάσει στα 1000. «Αν χρειαστεί θα επενδύσουμε περαιτέρω» ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Quest. Σημειώνεται ότι τα smart lockers της ACS διαφοροποιούνται σε σχέση με τον ανταγωνισμό καθώς έχουν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης και συναλλαγών μέσω POS, κάτι που απαιτείται για τις παραγγελίες επί αντικαταβολή.

Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί, άλλωστε, και τον στόχο του νέου κέντρου διανομής που βρίσκεται στην περιοχή του Ταύρου στην Αττική. Όπως αναφέρθηκε το σχέδιο υλοποίησης ενός μεγάλου κέντρου διανομής υπήρχε ως σκέψη από το 2006 αλλά ήταν η «εκτόξευση» του ηλεκτρονικού εμπορίου από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας που οδήγησε στην υλοποίηση του. Το συνολικό εμβαδόν φθάνει στα 36.000 τ.μ. με την παραγωγική δυνατότητα να φθάνει στις 50.000 αποστολές / ώρα, αριθμοί που το καθιστούν το μεγαλύτερο κέντρο διανομής όσον αφορά την αγορά των ταχυμεταφορών.

Αυτή τη στιγμή, το κέντρο διανομής λειτουργεί στο 20% της παραγωγικότητας του με τα στελέχη της ACS να σημειώνουν ότι θα καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας για τα επόμενα 15 χρόνια καθώς η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο αποτελεί τον βασικό παράγοντα που ωθεί την αγορά των ταχυμεταφορών, εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 10% – 15% ετησίως στο προσεχές μέλλον.

Μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κύκλος εργασιών της ACS συνεχίζει να κινείται ανοδικά και εντός των προβλέψεων που έχουν γίνει. Σημειωτέον πως το 2022 τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 141,8 εκατ. ευρώ (5%). Με την αγορά ταχυμεταφορών να εκτιμάται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, το μερίδιο της ACS διαμορφώνεται στο 25%. Όμως, το μερίδιο «ανεβαίνει» στο 35% όσον αφορά τις αποστολές εσωτερικού, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα της συνολικής αγοράς.

Ο κ. Γεωργαντζής έκανε λόγο για μία δύσκολη χρονιά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα που επηρεάζουν άλλους τομείς του λιανικού εμπορίου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στις χρεώσεις, έχοντας πάντως επισημάνει ότι η αγορά των ταχυμεταφορών είναι άκρως ανταγωνιστική και τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση στις χρεώσεις των μεταφορικών. Επίσης, επεσήμανε τη δυσκολία που υπάρχει όσον αφορά στην εξεύρεση προσωπικού για τις διανομές των παραγγελιών.

Διαβάστε ακόμη: