H HSBC παραμένει θετική για τις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής για το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς συνεχίζει να πιστεύει ότι θα ενισχυθούν από τον συνδυασμό μιας ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και φθηνών αποτιμήσεων. Οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στο σενάριο.

Να σημειωθεί πως η HSBC προχώρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τοποθετώντας την στο 8,8% από 7,5% που την είχε “ανεβάσει” τον Οκτώβριο, ενώ στο 4,5% (από 5% πριν) βλέπει την ανάπτυξη το 2022 και στο 4% το 2023. Στο δ’ τρίμηνο του 2021 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 8,4%, ενώ το α’ τρίμηνο του 2022 θα κινηθεί στο 4,2%, στο β’ τρίμηνο στο 4,5%, στο γ’ τρίμηνο στο 4,1% και το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους στο 5,2%.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη διετία θα εξακολουθήσει να κινείται πάνω από την τάση και στο 4% περίπου, λαμβάνοντας ώθηση από τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

HSBC: Σύσταση overweight στην Ελλάδα και το 2022

Ο τουρισμός κινήθηκε ήπια στο πρώτο μέρος της σεζόν, αλλά ανέκαμψε πολύ έντονα τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει ο τουρισμός σε περισσότερο από το μισό του επιπέδου του 2019 έχει επιτευχθεί. Με τα επίπεδα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα να είναι υψηλά αν συγκριθούν με αυτά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η χώρα θα μπορούσε να δει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022, με πιθανότητα το πρώτο εξάμηνο της τουριστικής περιόδου να είναι επίσης ισχυρό.

Στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, το μείγμα αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς μετοχών φαίνεται ελκυστικό – με δείκτες P/E σημαντικά κάτω από τους αντίστοιχους στις αναδυόμενες αγορές, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών.

HSBC: Σύσταση overweight στην Ελλάδα και το 2022

Με βάση τις μέσες προβλέψεις της αγοράς, το P/E στο σύνολο της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10,9x για το 2021 και στο 9,4x για το 2022. Η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, τονίζει η HSBC, ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, πράγμα που αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις.

HSBC: Σύσταση overweight στην Ελλάδα και το 2022

Σημαντικό μέρος της ιστορίας για την Ελλάδα σχετίζεται με τις τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 35% περίπου του FTSE Greece. Τ consensus PE είναι 6,5x για το 2021 και 6,6x για το 2022, ενώ ο δείκτης PBV είναι 0,45x. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση. Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση του νέου δανεισμού και μια αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας.

Οι μετοχές τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρά το παρόμοιο ROTE. Η HSBC έχει σύσταση αγοράς (buy) και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες (βαθιά αξία ακόμη και σε μια χαμηλό growth scenario). Για όλους αυτούς τους λόγους, η HSBC, όπως σημειώνει, παραμένει overweight στην Ελλάδα.

HSBC: Σύσταση overweight στην Ελλάδα και το 2022