Οι κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει τον φόρο για τα «απροσδόκητα κέρδη», τον λεγόμενο windfall tax, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και να ενισχύσει τις επιδοτήσεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό συμβαίνει διότι η η εγχώρια βιομηχανία ΑΠΕ δεν κατάφερε να κερδίσει συμβόλαια στην πρόσφατη δημοπρασία της κυβέρνησης για τα νέα έργα.
Όπως αναφέρει μάλιστα, το Bloomberg, ο Dan McGrail, διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Jeremy Hunt τη Δευτέρα, ζήτησε μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τον επόμενο γύρο δημοπρασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει στόχο για 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030, αλλά αναμένεται να υπολείπεται του στόχου σχεδόν κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με το BloombergNEF. Τον περασμένο μήνα, δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού έργου στην κρατική δημοπρασία. Αυτό σημαίνει ότι για φέτος έκλεισαν συμβάσεις μόνο για 3,7 GW νέων έργων, έναντι σχεδόν 11 GW που είχαν χορηγηθεί πέρυσι.
Τα αυξανόμενα επιτόκια και το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας έπληξαν τον κλάδο. Τον Ιούλιο, η Vattenfall AB, νικητής της δημοπρασίας του περασμένου έτους, διέκοψε ένα αιολικό πάρκο ισχύος 1,4 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα παρείχε ενέργεια σε 1,5 εκατομμύρια σπίτια, δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη του δεν ήταν πλέον βιώσιμη αφού το κόστος αυξήθηκε κατά 40%.
Ο McGrail, στην επιστολή του, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ορίσει μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τον γύρο δημοπρασίας του επόμενου έτους, γνωστό ως AR6, προκειμένου να «αναπληρώσει το χαμένο έδαφος».
Ζήτησε επίσης από τον Hunt να καταργήσει τον windfall tax γνωστό επισήμως ως Electricity Generator Levy, για τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
«Ενώ η βιομηχανία σέβεται την επιθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη, το EGL επηρεάζει δυσανάλογα τα υπεράκτια αιολικά έργα, τα οποία δεν έχουν υπερβολικά κέρδη», όπως έγραψε.
Πρότεινε επίσης περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου, τέτοια έργα πληρούν τις προϋποθέσεις μόνο για χαμηλότερο ποσοστό 6% και όχι για 18% που είναι και το ζητούμενο.
Από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης τηρείται μέχρι στιγμής «σιγή ιχθύος» ενώ αναμένεται τον επόμενο μήνα ο υπουργός Οικονομικών να δώσει ένα πρώτο στίγμα για την πολιτική της επί του θέματος.