Αγριεύει ο ανταγωνισμός των παγκόσμιων κολοσσών στον κλάδο της γρήγορης μόδας (fast fashion), καθώς αναδεικνύεται η αυξανόμενη σημασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η σουηδική Hennes & Mauritz (H&M) κατέθεσε μήνυση κατά της κινεζικής εταιρείας Shein κατηγορώντας τη για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Στη νομική αντιπαράθεση εμπλέκεται η Zoetop Business, εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ανήκε στο παρελθόν η Shein, όπως και η Shein Group.

Η H&M με έδρα τη Στοκχόλμη ζητά αδιευκρίνιστη αποζημίωση και την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει η Shein την υποτιθέμενη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και των εμπορικών της σημάτων. 

Από τα μαγιό στα πουλόβερ

Η δίκη βασίζεται σε φωτογραφίες δεκάδων αντικειμένων, από μαγιό μέχρι πουλόβερ, οι οποίες, βάσει των ισχυρισμών της H&M, αποτελούν απόδειξη της αντιγραφής των σχεδίων της από τη Shein.

Οι λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν μετά από ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 21 Ιουνίου, ενώ άλλη μια ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου.

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας που διατυπώθηκαν κατά της Shein τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ασυνήθιστο για έναν καθιερωμένο ανταγωνιστή της γρήγορης μόδας όπως η H&M να καταθέτει αγωγή.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ αυτών των κολοσσών της μόδας και την αυξανόμενη σημασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στον κλάδο της γρήγορης μόδας.

Η ταχεία άνοδος της Shein

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Shein το 2021 υπολείπονταν των πωλήσεων της H&M, ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής μάρκας, που βασίζεται στα υψηλής ταχύτητας λανσαρίσματα νέων προϊόντων και στο ψηφιακό μάρκετινγκ, έχει προσελκύσει την προσοχή εταιρειών και σχεδιαστών στις δυτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Η Shein έχει εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Πέρσι η Shein ξεκίνησε νομικές ενέργειες στις ΗΠΑ κατά της Temu, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου PDD, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και για ψευδείς και παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Η Temu από την πλευρά της άσκησε ανταγωγή κατά της Shein για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι η Shein είχε χρησιμοποιήσει απειλές και εκφοβισμό για να αποτρέψει τους κατασκευαστές ενδυμάτων να συνεργαστούν μαζί της. 

Μαγνήτης για αγωγές;

Η Shein αντιμετωπίζει επίσης περισσότερες από 10 αγωγές στην Αμερική φέτος για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ορισμένοι Αμερικανοί δικηγόροι έχουν κατηγορήσει τη Shein για συμμετοχή σε ένα μοτίβο εκβιαστικής δραστηριότητας, που συχνά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Υποστηρίζουν ότι η υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας της Shein αποτελεί θεμελιώδη πτυχή του επιχειρηματικού της μοντέλου και ότι η εταιρεία προσφέρει συνήθως έναν μέτριο διακανονισμό σε μετρητά στους θιγόμενους σχεδιαστές. 

Η πνευματική ιδιοκτησία και οι ευαίσθητοι καταναλωτές

Αυτή η αναδυόμενη νομική διαμάχη μεταξύ της H&M και της Shein θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο για τη βιομηχανία γρήγορης μόδας. Οι εταιρείες παγκοσμίως παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τις στρατηγικές γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την ανταγωνιστική δυναμική στη βιομηχανία της μόδας.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτές δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη περισσότερο στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενδέχεται να επηρεαστούν και οι αγοραστικές τους συνήθειες. Η υπόθεση αυτή χρησιμεύει ως υπενθύμιση του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν η πρωτοτυπία και η καινοτομία στην προώθηση της βιομηχανίας της μόδας, ακόμη και στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο της γρήγορης μόδας.

Διαβάστε περισσότερα