search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HIG: Δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους €500 εκατ. σε βάθος τριετίας

Σε ξενοδοχεία και Logistics επικεντρώνεται ο σχεδιασμός του αμερικανικού private equity fund.

HIG: Δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους €500 εκατ. σε βάθος τριετίας

Επενδύσεις ύψους περίπου €500 εκατ. σε βάθος τριετίας προχωρά το αμερικανικό ταμείο HIG Capital δίνοντας έμφαση στους κλάδους των Logistics και της φιλοξενίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος που έχει εκτεταμένη παρουσία στην ελληνική αγορά προχωρά το επόμενο διάστημα τρία σημαντικά έργα, εκείνο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, την εξαγορά του ομίλου Βεϊνόγλου και την απόκτηση ενός θερέτρου στην Κρήτη.

Οπως λέει ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, Γενικός Δ/ντης της Inventio, εταιρεία η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα και τις επενδύσεις του Αμερικανικού fund στην Ελλάδα, “στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο €1,5 δισ.”.

Τα Projects

Η υλοποίηση της επένδυσης στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο έχει ξεκινήσει με την κατάθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Η έγκρισή του αναμένεται το Φθινόπωρο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πλάνο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της έκτασης, η απομάκρυνση μηχανημάτων, το γκρέμισμα κτηρίων κ.λ.π. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή γέφυρας που θα βοηθήσει την κυκλοφορία στην περιοχή. Όπως σημείωσε ο κ. Μπήτρος σε Συνέντευξη Τύπου, ο κλάδος των αποθηκών – μεταφορών είναι σήμερα κατακερματισμένος με μεγάλες ανάγκες για επενδύσεις εκσυγχρονισμού των παγίων και των υπηρεσιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η H.I.G. στοχεύει στη δημιουργία πλατφόρμας αποθηκών – μεταφορών με την ενοποίηση των επενδύσεών της σε logistics υπό την ονομασία Streem Global AE (Sea, Truck, Rail End-to-End Mobility) και παράλληλα εξετάζει την επέκτασή της στον τομέα αυτό προς Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Σερβία, Κροατία και αλλού) για την αποκόμιση συνεργειών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς της Βεϊνόγλου, ολοκληρώνοντας το πλάνο των επενδύσεων της HIG, διαμορφώνοντας το μερίδιο του fund σε μεταφορές και logistics σε περίπου 15% με 17%. Η επικείμενη συμφωνία της HIG για την εξαγορά του ομίλου Βεϊνόγλου θα την καταστήσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό «παίκτη» στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών logistics, με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και στην εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics Makios Logistics.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος

Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο η HIG στοχεύει στη δημιουργία λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality υπό την ονομασία, ELLA Resorts AE. και εξετάζει επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Ισπανία και Ιταλία. Το 2018 απέκτησε την Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, πρώην Aldemar Ρόδου και έχει ολοκληρώσει την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων της δυναμικότητας 835 δωματίων (2500 κλίνες) με ενεργειακή κλάση Α+. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη -με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024- βρίσκεται η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1400 δωματίων (2500 κλίνες) της Mayor Holdings ΑΕ στην Κέρκυρα, που επίσης έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της H.I.G. με το ύψος της επένδυσης στα 120 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εκκρεμότητες υπάρχουν με την εταιρεία Kυπριώτης ΑΕ η οποία διαθέτει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω. Η H.I.G. έχει εξαγοράσει τα δάνειά της από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας 140 εκατ. και το 45% της εταιρείας από την Μιράντα Κυπριώτη. Σε εξέλιξη είναι δικαστική διαμάχη με τους υπολοίπους μετόχους.

Διαβάστε ακόμη: