Φημισμένος ως “ενορχηστρωτής” τονικών αρμονιών, έψαχνε εδώ και καιρό έναν τρόπο να ενώσει το χρώμα και τη γραμμή στο έργο του. Η σχέση μεταξύ αυτών των δύο επίσημων στοιχείων μπορεί να ανιχνευθεί από πρώιμα έργα όπως ο Χορός (I)—στο οποίο η πλευρά του σώματος ενός χορευτή, τοποθετημένη απέναντι σε χωράφια πλούσιου γαλάζιου και πράσινου, περιγράφεται σε ένα ενιαίο, τοξωτό περίγραμμα του— μέχρι την τελευταία του περικοπή – όπως το The Swimming Pool, όπου ο καλλιτέχνης ανακάλυψε έναν τρόπο στο τέλος της ζωής του να «κόψει απευθείας σε ζωηρά χρώματα».

Henri Matisse: His Final Years and Exhibit - Biography

O Matisse γεννήθηκε το 1869 από γενιές υφαντών στο Le Cateau-Cambrésis, μια πόλη της βόρειας Γαλλίας της οποίας η κλωστοϋφαντουργία αποτελούσε την κύρια βιομηχανία. Μεγάλωσε στο κοντινό Bohain, διάσημο για τα πολυτελή υφάσματα του. Αυτή η πρώιμη έκθεση στα υφάσματα θα διαμόρφωνε την οπτική του γλώσσα: παραδείγματα από τη δική του συλλογή χαλιών και υφασμάτων από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα ενημέρωναν βαθιά την αίσθηση του χρώματος και του σχεδίου του και θα εμφανίζονταν στις συνθέσεις του. Ο Henri Matisse σπούδασε αρχικά νομικά και εργάστηκε ως γραμματέας δικηγόρου. Η σκωληκοειδίτιδα τον περιόρισε στο κρεβάτι για περίπου ένα χρόνο. Τότε ήταν που ξεκίνησε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει από πλήξη.

Ο Matisse σπούδασε με τον συμβολιστή Gustave Moreau και συμμετείχε στα επίσημα σαλόνια (salons) του Παρισιού. Η ανακάλυψη του ως καλλιτέχνη έγινε τα καλοκαίρια του 1904 και του 1905, όταν το λαμπερό φως του ήλιου της Νότιας Γαλλίας τον ενέπνευσε —μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Andre Derain και ο Maurice de Vlaminck — να δημιουργήσει οπτικά δυναμικά έργα φωτεινών, συγκρουόμενων χρωμάτων που οδήγησαν στον Φωβισμό. Αυτοί οι καλλιτέχνες έλαβαν το επίθετο fauves (άγρια ​​θηρία). Γνωστός ως Φωβισμός, το έργο αυτής της περιόδου τον έβαλε σε μια πορεία μεγάλης καριέρας που περιέγραψε ως «κατασκευή από χρωματιστές επιφάνειες».για να πετύχει την «τέχνη της ισορροπίας, της αγνότητας και της γαλήνης» που ονειρευόταν.

Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια  στο klik.gr