Μία ιστορία αγάπης μέσα από φωτογραφίες που διανύουν 55 χρόνια συνεργασίας, συμπαράστασης και αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στον διάσημο φωτογράφο Helmut Newton και τη σύζυγό του, επίσης φωτογράφο και ηθοποιό, June Newton η οποία χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Alice Springs. Το βιβλίο περιέχει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους δυο τους και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1998, με τον τίτλο Us and Them (Εμείς και Αυτοί) για να παρουσιαστεί και να συνοδεύει τις παράλληλες εκθέσεις. Τώρα το επανεκδίδει η Taschen σε μία επιμελημένη έκδοση «σαλονιού».

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης μεταξύ του Newton και της Springs. Η πρώτη ενότητα, “Us”, περιλαμβάνει επαγγελματικές αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του ζευγαριού που έβγαζαν ο ένας για τον άλλο, αποκαλύπτοντας τρυφερότητα και οικειότητα πίσω από κάθε εικόνα και αναβιώνοντας την νοσταλγία της εποχής. Είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγιο που καταγράφει τη ζωή που μοιράστηκαν ο Helmut και η June Newton μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η δεύτερη ενότητα, “Them″, περιλαμβάνει φωτογραφίες διάσημων προσωπικοτήτων που φωτογραφήθηκαν από το ζευγάρι. Είναι ένα πολυτελές ταξίδι στον χρόνο, όπου η κάμερα του μετρ της φωτογραφίας αποκαλύπτει εικόνες εκπληκτικών πορτρέτων ανθρώπων του jet set, διασημοτήτων, σημαντικών μορφών του πολιτισμού και ορισμένων από τις πιο διάσημες μορφές της εποχής. Από την Catherine Deneuve και την Angelica Huston έως τον David Hockney και τον Timothy Leary, τον Peter Beard, τον Yves Saint Laurent, τον Thierry Mugler, την Jane Birkin και την Charlotte Rampling, μεταξύ άλλων. Τα πορτρέτα που τράβηξαν ο Helmut και η June Newton σε διάφορες φωτογραφήσεις παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα σε ζευγάρια, αποκαλύπτοντας έτσι δύο πτυχές της ίδιας προσωπικότητας. Αυτή η ενότητα τονίζει αναμφισβήτητα ότι η ζωή και το έργο του Helmut και της June Newton συνδέονταν με κάθε δυνατό τρόπο. Το ένα δεν θα ήταν ποτέ δυνατό χωρίς το άλλο.

Η τρίτη ενότητα, “The City″, περιλαμβάνει φωτογραφίες από διάφορες πόλεις που επισκέφτηκε το ζευγάρι.
Η τέταρτη ενότητα, “The Home″, περιλαμβάνει φωτογραφίες από το σπίτι του ζευγαριού στο Παρίσι.
Η πέμπτη και τελευταία ενότητα, “The End″, περιλαμβάνει φωτογραφίες του ζευγαριού στο τέλος της ζωής τους. Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από αυτόν για τον οποίο ήταν διάσημος ο φωτογράφος και στον οποίο η ασθένεια, η γηρατειά και η φθορά έχουν επίσης τη θέση τους.

Οι φωτογραφίες του Newton και της Springs είναι γνωστές για την αισθησιασμό τους, τη θεατρικότητα και τη σκηνοθεσία τους. Οι εικόνες στο βιβλίο Us and Them είναι χαρακτηριστικές των δυο τους. Είναι σέξι, κομψές και γεμάτες πάθος. Το βιβλίο είναι μια σημαντική συμβολή στην ιστορία της φωτογραφίας αλλά και μια ειλικρινής και προσωπική ματιά στη σχέση μεταξύ δύο διάσημων καλλιτεχνών.

Διαβάστε ακόμη: