Ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας κοινοπρακτικής εταιρείας Hellenic Hydrogen, η οποία θα εστιάσει στην ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, και ανήκει κατά 51% στην Motor Oil και κατά 49% στη ΔΕΗ.

Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 13.200.000 ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στο σύνολό του.

Επίσης το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα. Είναι επταμελές και αποτελείται από τους: Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος Δ.Σ., Παναγιώτης Δημητριάδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και μέλη Γεώργιος Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Γεώργιος Μητκίδης, Ιωάννης Κοπανάκης, Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης. Διευθύνων Σύμβουλος στην Hellenic Hydrogen είναι ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, πρώην διευθυντής των δραστηριοτήτων ενέργειας του πολυεθνικού ομίλου General Electric σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δίνοντας το στίγμα της επένδυσης της ΔΕΗ στην Hellenic Hydrogen, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και της Hellenic Hydrogen είπε πρόσφατα «είναι ένα ταξίδι και πρέπει να ενισχύσουμε και να επενδύσουμε στην τεχνολογία υδρογόνου για να γίνει κάποια στιγμή ανταγωνιστικό. Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα στην Ευρώπη για να προχωρήσουμε στην τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση και θα τα κάνουμε. Προς το παρόν η τιμή του δεν είναι ανταγωνιστική και υπάρχει μεγάλος αγώνας για την επικράτηση στην αγορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αλλά ακόμη δεν πέφτει η τιμή του από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ για να γίνει ανταγωνιστικό πρέπει να πέσει από τα 2 ευρώ το κιλό».

Μέσω της Hellenic Hydrogen ΔΕΗ και Motor Oil παίρνουν θέση στην αγορά υδρογόνου και ετοιμάζονται να το παράγουν, ώστε να ανταποκριθούν στην μεγάλη αύξηση της ζήτησής του όταν γίνει ανταγωνιστικό.

Τα σχέδια για τη μονάδα υδρογόνου

Εν τω μεταξύ οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη της εταιρείας έχουν προχωρήσει ώστε να οικοδομηθεί στην έκταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου, εκεί που για χρόνια παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, και σε εμβαδόν δεκάδων στρεμμάτων η μονάδα «πράσινου» υδρογόνου της «Hellenic Hydrogen». Η νέα μονάδα ηλεκτρόλυσης θα τεθεί σε λειτουργία το 2027, αποφέροντας στην τοπική οικονομία όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα ονομάζεται «North-1» και το τελικό ύψος της επένδυσης, θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες με τους υποψήφιους πελάτες. Ξεκινά από ένα επίπεδο και αν σε δύο – τρία χρόνια έχει περισσότερους καταναλωτές ανανεώσιμου υδρογόνου, θα προστεθούν MW (μεγαβάτ) στη μονάδα. Η αρχική επένδυση αφορά 50-100 MW και αντιστοιχεί σε 70-120 εκατ. ευρώ. Για τα περίπου 50 ΜW θα χρειαστούν 20-25 στρέμματα της έκτασης του ΑΗΣ Αμυνταίου, ενώ η δυναμικότητα σε κιλά υδρογόνου θα είναι 5000- 7000 τόνοι. Αν τα MW αυξηθούν σε 100, τότε θα παράγονται πάνω από 12.000 τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου.

Αντικείμενο της εταιρείας η παραγωγή και πώληση υδρογόνου

Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και λειτουργία έργων ανάπτυξης και κατασκευής υποδομών για την εγκατάσταση στην Ελλάδα μονάδων ηλεκτρόλυσης πράσινου υδρογόνου (ήτοι, υδρογόνου που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), συμπεριλαμβανομένης και της υποστηρικτικής υποδομής τους (τα «Έργα Πράσινου Υδρογόνου»), καθώς και άλλες συναφείς δραστηριότητες σε σχέση με τα εν λόγω έργα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, αποθήκευσης, εμπορικής προώθησης (marketing) και εμπορίας, πώλησης ή άλλης διάθεσης του παραγόμενου από τις εν λόγω μονάδες πράσινου υδρογόνου σε σχέση με αυτά. Προς αποφυγή αμφιβολιών, στο σκοπό της Εταιρείας περιλαμβάνεται και η σύναψη συμβάσεων πώλησης με πελάτες χονδρικής (B2B) για την πώληση του παραγόμενου από τις εν λόγω μονάδες πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

2. Δεν περιλαμβάνονται στο σκοπό της εταιρείας, και εξαιρούνται από αυτόν, τα εξής έργα: (α) το έργο εγκατάστασης ηλεκτρολύτη εντός των ορίων του βιομηχανικού συγκροτήματος του Ομίλου Motor Oil στην Κόρινθο, στο πλαίσιο του εν εξελίξει έργου ανάπτυξης υδρογόνου στο πλαίσιο του Greek Hydrogen IPCEI υπό τον τίτλο «Project BLUE MED», το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή υποδομών για την παραγωγή και διανομή καθαρού υδρογόνου (χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και πράσινο υδρογόνο με βάση τη μονάδα ηλεκτρόλυσης 10MW, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 MW) και (β) Κάθε Έργο Πράσινου Υδρογόνου που προτάθηκε και δεν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται στην παρ. 3.2 του άρθρου 24 του παρόντος Καταστατικού.

3. Για την επιδίωξη του ανωτέρω σκοπού της, η εταιρεία μπορεί να προβαίνει σε κάθε είδους ενέργεια, επιχείρηση, συναλλαγή ή/και δικαιοπραξία και, όλως ενδεικτικώς, αλλά όχι περιοριστικώς:

(α) Να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και να συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, σε οποιαδήποτε επιχείρηση, οποιουδήποτε εταιρικού τύπου ή κοινοπραξία, που λειτουργεί ή πρόκειται να λειτουργήσει στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, με όμοιο ή συναφή ή παρεμφερή σκοπό.

(β) Να ιδρύει υποκαταστήματα ή γραφεία οπουδήποτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και να ορίζει αντιπροσώπους ή ανταποκριτές στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

(γ) Να ιδρύει, μόνη της ή/και με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και άλλες οιασδήποτε νομικής μορφής και τύπου εταιρίες στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, με ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

(δ) Να συμμετέχει σε ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες και επιχειρήσεις, οιασδήποτε μορφής που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν ανεξάρτητα από το σκοπό και τον εταιρικό τους τύπο.

(ε) Να προβαίνει σε κάθε είδους δικαιοπραξία, η οποία εξυπηρετεί άμεσα ή έμμεσα τον σκοπό της, ενδεικτικά αναφερόμενης της σύναψης πιστώσεων και δανείων (είτε από ή προς την εταιρεία).

(στ) Να εκπροσωπεί οποιαδήποτε εταιρεία ή εν γένει επιχείρηση, ελληνική ή αλλοδαπή, με όμοιο ή συναφή ή παρεμφερή σκοπό.

(ζ) Να παρέχει εγγυήσεις υπέρ εταιρειών και γενικά επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών στις οποίες μετέχει η εταιρεία ή συνεργάζεται μαζί τους με οποιοδήποτε τρόπο ή/και υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, καθώς και να παρέχει πάσης φύσεως ασφάλειες ενοχικές ή/και εμπράγματες επί κάθε είδους περιουσιακών της στοιχείων υπέρ των ανωτέρω.

(η) Να ενεργεί κάθε πράξη και να αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, που σχετίζεται ή τείνει άμεσα ή έμμεσα στην επίτευξη του σκοπού της και να ασκεί γενικά κάθε επιχείρηση συναφή προς το σκοπό της.

(θ) Να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ή δημοπρασίες δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων.

Διαβάστε ακόμη: