Η επιβεβαίωση της ισχυρής δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, εις πείσμα των συγκλινουσών απόψεων των αναλυτών (consensus). Οπως αναφέρει σε ανάλυσή της η HellasFin ΑΕΠΕΥ, σύμφωνα με αυτά, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας να μείνει αμετάβλητο στο 3,7% ενώ αναμενόταν αύξησή του.

Σ’αυτό το περιβάλλον στέρεης ανάπτυξης, ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά και πληθωρισμού σε σαφή αποκλιμάκωση, ήρθε η ώρα η κεντρική Τράπεζα της χώρας να αρχίσει να σκέφτεται συνετά το χρονικό σημείο αναστροφής της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της, μέσω της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του προέδρου της J.Powell, η πρώτη μείωση δεν θα έρθει τον Μάρτιο όπως πολλοί προβλέπουν. Τα μέλη της FED θέλουν να είναι πεπεισμένα (confident) ότι ο πληθωρισμός οδεύει με κάποια ασφάλεια προς τον στόχο του 2% και με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει ότι στις 7 εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, θα έχει επιτευχθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας προκειμένου να αποφασιστεί η μείωση.

Με το βλέμμα στη FED

Στον απόηχο όλων αυτών οι προθεσμιακές αγορές αποτιμούν πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων στην συνεδρίαση της FED της 20ης Μαρτίου με πιθανότητα 16%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αυτή ανερχόταν σε επίπεδα υψηλότερα του 50%. Σύμφωνα με τους αναλυτές η συνεδρίαση που συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 50% για την πρώτη μείωση των επιτοκίων είναι πλέον αυτή της 1ης Μαΐου. Στο μακροοικονομικό πλαίσιο που επικρατεί, η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024 και η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε τιμές υψηλότερες των 5000 μονάδων.

Ευρώπη

Αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση έμεινε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στην διάρκεια του δ’ τριμήνου σε αντίθεση με τις αρνητικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Έτσι μετά το αρνητικό προηγούμενο τρίμηνο αποφεύχθηκε τελικά η ύφεση. Για το σύνολο του 2023 η αύξηση ήταν της τάξης του 0,5% και το επίπεδο του ΑΕΠ βρίσκεται 3% υψηλότερα από την προπανδημική του κορυφή. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εκπλήξεις που προέκυψαν από την τελική αύξηση της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Γαλλία

Επίπεδη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ήταν η μεταβολή του μεγέθους του ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023 γεγονός το οποίο δεν εξέπληξε καθόλου τις εκτιμήσεις. Η εγχώρια ζήτηση και οι επενδύσεις αποτέλεσαν τον αδύναμο κρίκο της εξέλιξης. Αντιθέτως ο τελικός λογαριασμός του εξωτερικού εμπορίου συνεισέφερε θετικά κυρίως λόγω της πτώσης των εισαγωγών. Για το 2024, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων αναμένεται να ενισχύσει την ιδιωτική δαπάνη και κατά συνέπεια να οδηγήσει στην μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Γερμανία

Τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου κατέγραψαν μια τριμηνιαία υποχώρηση 0,4%. Σύμφωνα με την στατική αρχή της χώρας, κύρια αιτία της αρνητικής μεταβολής ήταν η υποχώρηση των παγίων επενδύσεων. Παρα το γεγονός της συνολικής υπολειτουργίας της γερμανικής οικονομίας, μετά την αναθεώρηση επι τα βελτίω των αρνητικών δεδομένων του προηγούμενου τριμήνου τελικά αποφεύγεται και πάλι η τεχνική ύφεση.
Στην υψηλή συγκριτική βάση αποδίδεται η ισχυρή υποχώρηση στο 2,9% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο από 3,7%.

Ελλάδα

Άλμα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, σημείωσε ο δείκτης της έρευνας PMI Ιανουαρίου. Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας κατέγραψε σημαντική βελτίωση στο πεδίο της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Η απασχόληση βρέθηκε στα υψηλότερα 6μήνου.

ΗΠΑ

Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους η κεντρική τράπεζα της χώρας, ομόφωνα άφησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά της επιτόκια. Στις συνοδευτικές δηλώσεις του διοικητού της, εκφράστηκε κατηγορηματικά η επικέντρωση της τράπεζας στα δεδομένα του πληθωρισμού των επόμενων μηνών, η εξέλιξη των οποίων θα αποφασίσει και την απαρχή της πτωτικής πορείας των επιτοκίων που έχει προαναγγελθεί.
Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 9 περιοχών των ΗΠΑ, κατέδειξε την κατά 5,4% ετήσια αύξηση των τιμών τον Νοέμβριο, σε σχέση με το 4,9 % του προηγούμενου μήνα.

Στο 3,7% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο, παρά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για υψηλότερο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 353 χιλ. ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 157,7 εκτ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε στο 62,5. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,48% από 4,31% τον προηγούμενο μήνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν.

Στο επίπεδο των 9,026 εκτμ υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας από 8,925 εκτμ τον Νοέμβριο. Η αντιστοίχιση των 6,268 εκτμ ανέργων στις 9,026 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,44 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο. Κατά 4,2% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων (Κόστος εργασίας) στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023 από 4,42% στο προηγούμενο.

Ασία

Κίνα

Κατά 2,1% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.

Ν. Κορέα

Η βιομηχανία των ημιαγωγών οδήγησε για άλλη μια φορά την συνολική βιομηχανική παραγωγή της χώρας σε ετήσια αύξηση 6,2% τον Δεκέμβριο. Η παραγωγή αντιθέτως των υπηρεσιών παρέμεινε υποτονική.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία ο πληρωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% στο δ’ τρίμηνο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: