Ο χειμώνας του 2021 είναι επίσημα εδώ και με ένα Google doodle η δημοφιλής πλατφόρμα αναζήτησης τον «υποδέχεται».
Η 21η Δεκεμβρίου αποτελεί την ημέρα κατά την οποία και επισήμως μπαίνουμε στον χειμώνα, μέσω του χειμερινού ηλιοστασίου.
Στον χειμώνα, λοιπόν είναι αφιερωμένο το σημερινό google doodle ενώ το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους, των Αρκτίδων.
Σήμερα, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου ξεκινά στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας και τυπικά ο χειμώνας καθώς ο ήλιος εισέρχεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερου έτους σε διάρκεια.
Χειμώνας: Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο
Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αστρονομικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει τη στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Το ίδιο όρο χρησιμοποιούμε και για να ορίσουμε το σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι – Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το χειμώνα – Xειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τα φυσικά – αστρονομικά φαινόμενα διατηρείται αναλλοίωτο κι έντονο, όχι μόνον για το οπτικό ενδιαφέρον που αυτά τα φαινόμενα μπορεί να έχουν αλλά κυρίως γιατί ενσωματώνουν μία ιδιαίτερη συμβολική σημασία, το κάθε φαινόμενο για τον δικό του λόγο.
Από αυτή την προσέγγιση δεν θα μπορούσε να λείπει το χειμερινό ηλιοστάσιο, η μία και μοναδική μέρα του χρόνου κατά την οποία ο ήλιος «στέκεται» στον ουρανό και τότε η ημερήσια ηλιοφάνεια βρίσκεται στη μικρότερη διάρκειά της, ενώ αντίστοιχα η νύχτα έχει τη μέγιστη διάρκειά της.
Ημερολογιακά, το χειμερινό ηλιοστάσιο ορίζεται κάθε έτος μεταξύ της 21ης και 22ας Δεκεμβρίου για το βόρειο ημισφαίριο και αντίστροφα, μεταξύ της 21ης και 22ας Ιουνίου για το νότιο ημισφαίριο. Μικρή απόκλιση υπήρξε περί το 45 π.κ.χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρας όρισε στο Ιουλιανό ημερολόγιο την 25η Δεκεμβρίου ως επίσημη ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, δίνοντας έτσι τη βάση για σημαντικούς ιστορικούς – θρησκευτικούς συνειρμούς λίγες δεκαετίες αργότερα