Μειώνουν τις θέσεις υψηλού κινδύνου οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου των hedge funds μετά από μια ευμετάβλητη εβδομάδα για τις αγορές, σύμφωνα με το Reuters.

Το βίαιο ξεπούλημα και η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από την εκκαθάριση συναλλαγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκαν από το γεν και από τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Ο δείκτης μεταβλητότητας του CBOE έκλεισε στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών στις 5 Αυγούστου.

Η πτώση της αγοράς ήταν επώδυνη για πολλά hedge funds. Τα παγκόσμια ποσοτικά μακροοικονομικά funds κατέγραψαν απώλειες μεταξύ 1,5% και 2,5% μεταξύ 1ης και 5ης Αυγούστου, ενώ τα hedge funds που επικεντρώνονται στον τομέα της Tεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες μεταξύ 2,5% και 3,5%, σύμφωνα με το μοντέλο έκθεσης της εταιρείας ερευνών για αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου PivotalPath.

«Είδαμε κάποιο βαθμό απομόχλευσης,» εξηγεί ο Edoardo Rulli, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Hedge Fund Solutions, η οποία επενδύει σε hedge funds. «Όχι πανικό, αλλά οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου μείωσαν τις θέσεις τους».

Μια απροσδόκητη έξαρση της μεταβλητότητας είναι πιθανό να καταστείλει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου έως ότου οι επενδυτές αισθανθούν πιο άνετα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Σοφία Δρόσου, οικονομολόγο και στρατηγικό αναλυτή της Point72 Asset Management.

«Όταν υπάρχει μια πολύ μακροπρόθεσμη συναλλαγή που αρχίζει να ξετυλίγεται πολύ απότομα, αυτό πλήττει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Πιθανότατα θα δούμε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί ή επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν ξανά υπερβολικό ρίσκο» εξηγεί «θα μπορούσε να είναι ένας αντίθετος άνεμος για το υπόλοιπο του καλοκαιριού». Οι απόψεις του Δρόσου δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη θέση του hedge fund, δήλωσε το fund.

Εκκαθάριση θέσεων long σε μετοχές, short σε γεν, ιαπωνικά και 10ετή γερμανικά ομόλογα

Υπήρξε ένα ξεκαθάρισμα διαφόρων θέσεων την τελευταία εβδομάδα.

Οι θέσεις των hedge funds

Οι σύμβουλοι διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων (CTAs), ή διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, κατέγραψαν μια «απότομη εκκαθάριση» των θέσεων long σε μετοχές, short σε γεν και short σε ιαπωνικά και 10ετή γερμανικά ομόλογα ξεκινώντας μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου, ανέφερε η JPMorgan σε σημείωμά της την περασμένη εβδομάδα.

Σημείωμα της Goldman Sachs prime brokerage προς τους πελάτες έδειξε επίσης την Παρασκευή ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) long/short μετοχών μείωσαν τη συνολική έκθεσή τους στην Ιαπωνία στο 4,8% την περασμένη εβδομάδα από 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μείωσαν τη συνολική μόχλευση των χαρτοφυλακίων κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, στο 188,2%.

Τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων και της LSEG που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η θέση των hedge funds στο ιαπωνικό γεν συρρικνώθηκε στη μικρότερη καθαρή θέση short από τον Φεβρουάριο του 2023 την τελευταία εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές έχουν επίσης κλείσει το carry trade του γεν.

Εάν υπάρχει πιθανότητα 50/50 μεταξύ της μείωσης κατά 25 και της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed, αυτή είναι η μέγιστη αβεβαιότητα

Tα μάκρο δημιουργούν ανησυχία

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων  επικεντρώνονται στην αμερικανική οικονομία, καθώς οι φόβοι για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνονται μετά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Ο Rulli εκτιμά ότι τα μακροοικονομικά hedge funds επανεξετάζουν επίσης ορισμένες θέσεις, παρόλο που κέρδισαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πτώσης της αγοράς, αφού ήταν long στα αμερικανικά επιτόκια. «Τα μακροοικονομικά hedge funds εξακολουθούν να έχουν πεποίθηση γύρω από την απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων, αλλά παίρνουν κάποια κέρδη επειδή προφανώς τα πήγαν πολύ καλά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες» λέει.

Οι πιθανότητες να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο είναι σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME στις 11 Αυγούστου.

«Εάν υπάρχει πιθανότητα 50/50 μεταξύ της μείωσης των 25 μονάδων βάσης και της μείωσης των 50 μονάδων βάσης από τη Fed, αυτή είναι η μέγιστη αβεβαιότητα» υποστηρίζει ο Richard Lightburn, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στο macro hedge fund MKP Capital Management. Ο ίδιος εξετάζει πιθανές προσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο για να αντικατοπτρίζει το άγνωστο περιβάλλον.

«Αυτό σας λέει κάτι  η αγορά πραγματικά δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεταβλητότητα», είπε.

Διαβάστε ακόμη: