Στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που αφορούν στην Ελλάδα ξεχωρίζουμε την εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα που φιλοξενεί στη διαδικτυακή της έκδοση η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Πρόκειται για τη χθεσινή επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα με αφορμή το πράσινο φως των Βρυξελλών στο ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περιλαμβάνει πάνω από 2.000 σελίδες με 175 μεμονωμένα πρότζεκτ

«Με φόντο την Αρχαία Αγορά, στους πρόποδες της Ακρόπολης, εκεί όπου οι Αθηναίοι την αρχαιότητα έκαναν εμπόριο, αλλά βρισκόταν και το Βουλευτήριο και η Βασίλειος Στοά, όπου συνεδρίαζαν τα δικαστήρια, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της ΕΕ», περιγράφει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο αρθρογράφος χαρακτηριστικά την εορταστική ατμόσφαιρα.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που κατέθεσε το εθνικό της πρόγραμμα στην Κομισιόν για να εγκριθεί. Περιλαμβάνει πάνω από 2.000 σελίδες με 175 μεμονωμένα πρότζεκτ. Το σχέδιο προσέλκυσε επαινετικά σχόλια από τις Βρυξέλλες. Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, τώρα απομένει η έγκριση και από το Συμβούλιο Κορυφής, που θεωρείται όμως τυπική υπόθεση. Τα πρώτα εμβάσματα στην Ελλάδα αναμένονται τον Ιούλιο».

«Μια νέα εποχή ξεκινά»

«Υποδεχόμαστε στην Αθήνα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: Στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά, με την παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Είναι, πιστεύω, η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής, η οποία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών, κυρία πρόεδρε. Και για αυτό και σας αξίζουν και συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα όραμα πολλών ετών, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. «Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες. Εκείνες οι εθνικές πρωτοπορίες οδήγησαν τελικά, και χάρη στις δικές σας προσπάθειες, σε κοινοτικές επιτυχίες. Και έτσι σήμερα ένα «άβατο» του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος» υπογράμμισε.