search

REAL ESTATE

Handelsblatt: Μεγάλη ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61% στα 788 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες στην αναζήτηση νέας στέγης και ποια εμπόδια συναντούν; Αυτά τα ερωτήματα διερευνά η πανευρωπαϊκή έρευνα European Housing Trend Report 2024, που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Τι ψάχνουν οι Ευρωπαίοι Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα βασικά κίνητρα για μετακόμιση είναι η αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, μεγαλύτερου χώρου και πιο βολικής τοποθεσίας. Αντίθετα, ο καιρός φαίνεται να επηρεάζει ελάχιστα, καθώς μόλις το 8% των ερωτηθέντων τον ανέφεραν ως βασικό λόγο μετακίνησης. Ωστόσο, ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας παραμένει το υψηλό κόστος αγοράς κατοικίας, το οποίο ανέφερε το 64% των συμμετεχόντων, ενώ το 40% δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε χώρες όπως η Τσεχία (60%) και η Ελλάδα (58%). Πού θέλουν να πάνε; Το 31% όσων σκέφτονται να μετακομίσουν θα προτιμούσαν να ζήσουν σε πόλεις με υψηλή ποιότητα ζωής, με τις χώρες όπως η Τουρκία και η Ρουμανία να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες τάσεις αστικοποίησης. Από την άλλη, το 22% προτιμά τα προάστια και το 18% βλέπει θετικά τη ζωή στην επαρχία, με τη Γαλλία και τη Σλοβενία να πρωτοστατούν σε αυτή τη νέα στροφή προς τον αγροτικό τρόπο ζωής. Οικονομικά εμπόδια Εκτός από την τιμή των ακινήτων, άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν: Η ταλαιπωρία της μετακόμισης (25%) Τα υψηλά επιτόκια (23%) Η έλλειψη κατάλληλων ακινήτων (18%) Ειδικότερα, σε χώρες όπως η Κροατία και η Μάλτα, οι τιμές στέγασης θεωρούνται αποτρεπτικές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τι θα βοηθούσε στη μετακόμιση Η εύρεση ακινήτου σε ιδανική τοποθεσία, η αύξηση μισθού ή η σημαντική μείωση επιτοκίων, είναι βασικά στοιχεία που θα ενίσχυαν την απόφαση μετακόμισης για το 36% των Ευρωπαίων. Επίσης, το 19% των συμμετεχόντων ζητά κρατική στήριξη, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 29% στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι από τη στέγασή τους; Παρά τις δυσκολίες, η ικανοποίηση από τις συνθήκες στέγασης παραμένει υψηλή σε αρκετές χώρες. Σε Ολλανδία και Ρουμανία, το 84% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο – ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 76%. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 68%. Οι ενοικιαστές ή όσοι ζουν σε χαμηλότερης ποιότητας κατοικίες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, σε αντίθεση με όσους έχουν ιδιόκτητη κατοικία – είτε με δικά τους κεφάλαια είτε μέσω δανεισμού. Η διάθεση για αλλαγή παραμένει Παρά τις δυσκολίες, η διάθεση για μετακόμιση παραμένει ζωντανή. Το 55% των Ευρωπαίων δήλωσε πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Η πρόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Τουρκία (67%), την Πορτογαλία (62%) και τη Σλοβενία (61%). Αξιοσημείωτο είναι πως η τάση για μετακόμιση είναι πιο έντονη στους κατοίκους μεγάλων πόλεων (63%), ενώ πιο χαμηλή σε αγροτικές περιοχές (43%).

«Η ελληνική αγορά ακινήτων αναπτύσσεται πολύ δυναμικά», αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη σε στοιχεία της γερμανικής κτηματομεσιτικής εταιρίας Engel & Völkers στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι, «το 80% έως 85% των αγορών πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών γίνονται από αλλοδαπούς, η πλειονότητά των οποίων προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία».

Ενώ σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61% στα 788 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι φέτος θα εισρεύσουν 1,7 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό. Αυτό θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 1,45 δισεκατομμυρίων από το 2019.

Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται και στον κορωνοϊό, όπως αναφέρει η Handelsblatt. «Μετά τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αναζητούν τώρα την ασφάλεια του δικού τους παραθεριστικού ακινήτου».

Διαβάστε ακόμη: