«Ελκυστικές αποδόσεις και πολύς ήλιος» είναι ο τίτλος σε ένα ακόμη εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά η εφημερίδα του Ντίσελντορφ εστιάζει σε μία ιδιαίτερη κατηγορία για απαιτητικούς αγοραστές, τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα στα νησιά.

Ως παράδειγμα αναφέρονται ο γερμανός μηχανικός Μπερντ από τη Βαυαρία και η σύζυγός του. «Ανυπομονούν να αποκτήσουν το νέο τους σπίτι στο νησί της Ρόδου», γράφει η Handelsblatt. «Η δυόροφη βίλα σε σύγχρονο ρυθμό, με συνολικό εμβαδόν 430 τ.μ., προσφέρει μεγάλους χώρους, τέσσερα υπνοδωμάτια με τέσσερα μπάνια, γυμναστήριο και μεγάλο οικόπεδο με θερμαινόμενη πισίνα.

«Ξυπνάμε και βλέπουμε τη θάλασσα» ονειροπολεί ο 65χρονος. Μεγαλύτερη από ποτέ είναι η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα, όπως αυτό που ανήκει στο ζεύγος από τη Γερμανία. Το 2022, μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω πανδημίας, ο τουριστικός κλάδος θέλει να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό απογειώνει την αγορά ακινήτων. Όμως οι τιμές παραμένουν σχετικά ικανοποιητικές, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Έτσι οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα γίνονται μία ενδιαφέρουσα επένδυση».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στην περίοδο 2018-2021 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 30%, κατά μέσο όρο. Παραμένουν ωστόσο κατά 1/3 κάτω από τα επίπεδα του 2007, έτος στο οποίο ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που οδήγησε στην ελληνική κρίση χρέους και στην κατάρρευση της κτηματαγοράς.

Είναι και αυτός ένας λόγος, για τον οποίο οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω άνοδο στις τιμές, γεγονός που καθιστά ελκυστική την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα». Μιλώντας στην Handelsblatt o Μάρκος Χριστοδούλου, επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας αγοραπωλησίας ακινήτων Ferimmo, που ειδικεύεται σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, αναφέρει ότι τα αιτήματα για σχετικές πληροφορίες από τη Γερμανία «έχουν αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με το 2020, λόγω και των σχετικά χαμηλών τιμών, σε σύγκριση τουλάχιστον με τη Γερμανία.

Ιδιαίτερα υψηλή είναι η ζήτηση για κατοικίες με τιμή αγοράς μεταξύ 250.000 και 450.000 ευρώ. Οι περιοχές που προτιμώνται είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η περιοχή του Πηλίου στη Θεσσαλία».

Βελτιώνονται οι υποδομές στην Ελλάδα

Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βασίζεται μόνο στις φυσικές ομορφιές και τον ιστορικό πλούτο της, αλλά «και οι υποδομές στις μεταφορές έχουν βελτιωθεί αισθητά τα προηγούμενα χρόνια. Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έχει επεκταθεί. Πριν από πέντε χρόνια η Fraport απέκτησε και εκσυγχρόνισε 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών τα αεροδρόμια στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Κω και τη Ρόδο.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει και η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών και κινητής τηλεφωνίας 5G. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η χώρα γίνεται πιο ελκυστική για αλλοδαπούς, που αναζητούν κάτι περισσότερο από μία εξοχική κατοικία. Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι από το εξωτερικό μεταφέρουν την πρώτη κατοικία τους στην Ελλάδα’, δηλώνει ο Ντιρκ Ράινχαρντ, συνέταιρος του ελληνογερμανικού δικηγορικού γραφείου MStR στην Αθήνα».