Απέρριψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας την πρόταση του ESM για τη σύσταση ενός Ταμείου Σταθερότητας της Ευρωζώνης, ύψους 250 δισ. ευρώ, που θα μπορεί να παρέχει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη – μέλη της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η γερμανική Handelsblatt, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, Φλόριαν Τόνκαρ (FDP), δήλωσε ότι «ο ESM δεν υπάρχει για γενικές και μακροπρόθεσμες προκλήσεις οικονομικής πολιτικής.

Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να είχε αρμοδιότητα η πυροσβεστική και για την πολεοδομία», είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση του ESM που έγινε την Πέμπτη (5.5.2022), η χορήγηση δανείων μπορεί να φτάνει έως το 4% του ΑΕΠ των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς δική τους ευθύνη, όπως για παράδειγμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μιας πανδημίας ή ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι χώρες αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν από το Ταμείο φτηνά δάνεια, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουν αργότερα. Για να είναι επιλέξιμη μία χώρα δεν θα πρέπει να υπάγεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών ανισορροπιών.

Η πρόταση για τη σύσταση του Ταμείου Σταθερότητας παρουσιάζεται σε μελέτη των στελεχών του ESM, Φλόριαν Μις και Μάρτιν Ρέι, με τίτλο: «Το επιχείρημα για ένα Ταμείο Σταθερότητας της Ευρωζώνης που θα βασίζεται στη χορήγηση δανείων». Υπέρ της σύστασης ενός τέτοιου Ταμείου είχε ταχθεί τα τελευταία χρόνια και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM.