Για «αγώνα κατά των αντι-εμβολιαστών» κάνει λόγο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μεταπείσουν τους αρνητές του εμβολίου.
Για την Ελλάδα αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Όλοι οι εργαζόμενοι, στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ, δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη και σε εμπορικά καταστήματα ή συνοικιακά καφέ δεν επιτρέπεται η είσοδος για μη εμβολιασθέντες, παρά μόνο με επίκαιρο αρνητικό τεστ. (…)
Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει ένα λόκνταουν όπως συμβαίνει στην Αυστρία, όπου από τη Δευτέρα οι μη εμβολιασμένοι δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους, εκτός εάν συντρέχει σοβαρός λόγος. ‘Ακολουθούμε μία αυστηρή πολιτική, αλλά δεν πηγαίνουμε τόσο μακριά, όσο η Αυστρία» δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο».
Αποδίδει η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης στην Αθήνα να προβλέψει υποχρεωτικά τεστ με έξοδα του ενδιαφερόμενου με στόχο να προωθήσει τους εμβολιασμούς, φαίνεται ότι αποδίδει. Από τότε που καθιερώθηκαν τα υποχρεωτικά τεστ έχουν υπερδιπλασιαστεί τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε οικονομικές επιβαρύνσεις για τους μη εμβολιασθέντες ποντάρουν επίσης η Ιταλία και η Γαλλία».
ΤΑΖ: 60 ευρώ το τεστ, 850 ευρώ ο μισθός…
«Οι Έλληνες εστιάτορες απεργούν» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Tageszeitung (TAZ) από την Αθήνα. Αφορμή ήταν οι κινητοποιήσεις χιλιάδων επιχειρηματιών της εστίασης, την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σημειώνει ότι «όποιος δεν έχει εμβολιασθεί ή αναρρώσει, πρέπει να επιδείξει, πριν μπει στο εστιατόριο, μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Ένα μοριακό τεστ στοιχίζει 60 ευρώ, ένα γρήγορο τεστ 10 ευρώ. Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 850 ευρώ καθαρά, ενώ η ανεργία φτάνει το 13,9%. (…) Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους νέους κανόνες για τον κορωνοϊό, απειλείται με τσουχτερά πρόστιμα. Οι επιχειρηματίες της εστίασης καλούνται να πληρώσουν 5.000 ευρώ. Επιπλέον μπαίνει προσωρινό λουκέτο στην επιχείρηση για 15 ημέρες. Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα, οι εστιάτορες διαμαρτύρονται για τεράστιες οικονομικές απώλειες».
Πηγή: Deutsche Welle