Άλλαξαν ελαφρά τα δεδομένα στην υψηλή τάση ρεύματος: Η ΔΕΗ υποχώρησε στο 55,68% έναντι 59,49% τον Απρίλιο αλλά παραμένει πρώτη.

Από την πλευρά του ο ΗΡΩΝ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο αναφοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ξεπέρασε το 10%..

Για τον Μάιο βρέθηκε στο 10,82% ανοίγοντας κι άλλο την απόσταση μεταξύ των υπολοίπων ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Κέρδισε πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, οπότε και είχε μετρηθεί στο 7,76%.

Το ποσοστό, το πέτυχε ουσιαστικά χάρη στη συμφωνία που έκανε με τη Βιοχάλκο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσια της αφαιρώντας έτσι μερίδιο από τη ΔΕΗ.

Στο σύνολο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει πάντα από το μηνιαίο δελτίο αναφοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αμέσως μετά τον ΗΡΩΝΑ έρχεται η Protergia με 7,63%, ακολουθούν οι Elpedison (6,28%), Watt and Volt (5,15%), NRG (4,99%),

Φυσικό Αέριο Ελλάδος (3,13%), ΖΕΝΙΘ (2,32%), Volterra (2,12%), Volton (0,81%).

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων αποκτά άλλη διάσταση και στα όπλα διεκδίκησης μεγαλύτερου πελατολογίου και συγκεκριμένα καταναλωτών από τη μέση και την υψηλή τάση προστίθενται και τα PPAs.

Όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για τη σύναψη PPAs με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ επιδιώκοντας έτσι την παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και εξασφαλισμένους όρους για 10, 12 και 15 χρόνια.

Ο ΗΡΩΝ ήδη χθες ανακοίνωσε τέτοια συμφωνία με την κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που έχει συσταθεί από τις RWE Renewables και τη ΔΕΗ ΑΝ.

Κλειδί για την εταιρεία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί η Optimus Energy, η οποία πέρασε στον ΗΡΩΝΑ στο τέλος του 2022.

Η Optimus είναι ο μεγαλύτερος ΦοΣΕ της ελληνικής αγοράς και με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εκπροσώπησης έργων ΑΠΕ που κατέχει έχει ένα επιπλέον προβάδισμα στην υποστήριξη των ΑΠΕ που θα διαθέσουν την ηλεκτρική ενέργειας με PPAs στον ΗΡΩΝΑ.

Ήδη ο ΗΡΩΝ με όσα ανακοίνωσε χθες εξασφάλισε 192 GWh ετησίως από φωτοβολταϊκά της ΜΕΤΩΝ συνολικής ισχύος 210 MW.

Με πιο απλά λόγια η εταιρεία φέρεται να έχει ήδη στα σκαριά νέες συμφωνίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομηχανίες.

Η Optimus θα παρέχει υποστήριξη στα PPAs προσφέροντας στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μακροχρόνιες συμβάσεις εκπροσώπησης και καλύπτοντας τις υπηρεσίες εξισορρόπησης και πρόσβασης στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα