Επισήμως παράταση για μία εβδομάδα παίρνουν τα μέτρα που ισχύουν για την πανδημία μετά και την συνεδρίαση των επιστημόνων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής:
Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.
Ποια μέτρα ισχύουν τώρα:
Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
Νωρίτερα το μεσημέρι η εισήγηση
Την παράταση των μέτρων για τον κορωνοϊό για μια εβδομάδα αποφάσισε και εισηγείται στην κυβέρνηση η επιτροπή των ειδικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ισχύσουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα πρέπει να παραταθούν για μια εβδομάδα ακόμη.
Παράταση των μέτρων ως τις 23/01 εισηγούνται οι Ειδικοί
Η επιτροπή εισηγείται τα μέτρα να εφαρμοστούν για μια εβδομάδα ακόμη στην ολότητά τους, χωρίς αλλαγές δηλαδή.
Ακουγόταν έντονα τις προηγούμενες ημέρες ότι μπορεί μεν να παραταθούν τα μέτρα αλλά να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, οι ειδικοί είχαν αντίθετη γνώμη υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της μουσικής δεν πρέπει να αρθεί αυτή τη χρονική στιγμή.
Η απόφαση των ειδικών γίνεται εισήγηση στην κυβέρνηση η οποία λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές όμως που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία μας για κορωνοϊό, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.
Ενώ δηλαδή στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% Omicron και 20% «Δ», οι νοσηλείες είναι 50% «Ο» και 50% «Δ». Φαίνεται έτσι ότι η «Δ» υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων που ισχύουν από το τέλος του 2021. Αμέσως μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει υπόψιν τις εισηγήσεις τους και να πάρει τις αποφάσεις της.
Χθες πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τοποθετούμενος για το θέμα των περιορισμών, σημείωσε πως «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» και συμπλήρωσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον».
«Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».