Με αφορμή την πώληση από την Motor Oil του 50% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στην Primos media, θυγατρική επενδυτικής εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο, αντί του ποσού των 40,5 εκατ. ευρώ, μία αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των καναλαρχών – μεγάλων επιχειρηματιών της ελληνικής – και όχι μόνο- πραγματικότητας!

Το ζήτημα που εγείρεται και προκαλεί την αναστάτωση τούτη, έχει να κάνει με την φημολογία που επικρατεί στην επιχειρηματική και τηλεοπτική πιάτσα, ότι πίσω από την Primos media, «κρύβεται» η περίφημη United Group, που εξαγόρασε Forthnet, Nova και Wind, η οποία ελέγχεται από το private equity fund BC Partners, το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπεί – και αποτελεί equal partner- ο γνωστός Νίκος Σταθόπουλος!

Για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν, ο Ν. Σταθόπουλος, που πριν από ενάμισι χρόνο μπήκε σαν σίφουνας στην συνδρομητική Nova και απέκτησε για 1-2 χρόνια τα τηλεοπτικά δικαιώματα πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων της ελληνικής Super league, συνομιλούσε επί μακρόν με όλους τους Έλληνες καναλάρχες, για την εξαγορά τηλεοπτικού σταθμού και μοίραζε υποσχέσεις…

Η διαπραγματευτική του ικανότητα και η πειθώ που διαθέτει τον έκαναν να νομίζει ότι θα …κοροϊδεύει πολλούς για πολύ καιρό! Ωστόσο ήρθε η πραγματικότητα για να αποκαταστήσει την τάξη και να αναδείξει στην επιφάνεια την πλήρη εικόνα του νέου τηλεοπτικού τοπίου που διαμορφώνεται!

Υπό αυτό το πρίσμα, στο βαθμό που η φημολογία ότι πίσω από την εξαγορά του 50% του Alpha βρίσκεται η BC Partners διά μέσω της United Group της οποίας ηγείται (και είναι μέτοχος) ο Σέρβος επιχειρηματίας Ντράγκαν Τσόλακ που εσχάτως απέκτησε τον έλεγχο των μετοχών της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Σάουθαμπτον, που αγωνίζεται στην Premier league, προκαλεί μια αναστάτωση στους μεγαλοκαναλάρχες, οι οποίοι αφενός συνειδητοποιούν ότι για τόσο καιρό ο Ν. Σταθόπουλος τους …κορόιδευε, αφετέρου ότι η είσοδος ενός τεράστιου private equity σε έναν (ή και δύο στη συνέχεια!!!) τηλεοπτικό σταθμό, ανατρέπει όλα τα δεδομένα και τις ισορροπίες!

Καθώς ο συνδυασμός Alpha TV και συνδρομητικής τηλεόρασης δημιουργεί οικονομίες κλίμακος και ενισχύει την πώληση εμπορικών και διαφημιστικών πακέτων!

Υπό την οπτική γωνία αυτή, οι πληροφορίες λένε πως από τους μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, εκδηλώνεται μια σφοδρή δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Ν. Σταθόπουλου, ο οποίος με τη σειρά του μεταθέτει την ευθύνη στον Σέρβο Τσόλακ της United με τον οποίο κατά τις ίδιες πηγές βρίσκονται στα μαχαίρια!!!

Λέγεται μάλιστα ότι ο Τσόλακ θα ήθελε πολύ να απεμπλακεί από τον Ν. Σταθόπουλο και την BC Partners και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, όμως η BCP φέρεται να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, τη στιγμή που η United Group αποτιμάται γύρω στα 12 δις. ευρώ!!! Ποσό δυσθεώρητο για τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς, υπό την πίεση της αύξησης πληθωρισμού και επιτοκίων και κατά συνέπεια του κόστους δανεισμού!

Πως οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ σε Τρ. Πειραιώς, Alpha και ΔΕΗ, από «όνειρο» μετατράπηκαν σε «εφιάλτη» – Ο ρόλος της Goldman Sachs και τα funds του Χάρη

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το «όνειρο» από την επιτυχή έκβαση των αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ σε Πειραιώς, Alpha bank και ΔΕΗ, που θεωρήθηκε ως προάγγελος μιας νέας εποχής για το Χρηματιστήριο που παράλληλα άνοιγε το δρόμο για την υλοποίηση των success stories της κυβέρνησης όσον αφορά Εθνική, ΔΕΠΑ Εμπορίου και Αττική οδό, μετατράπηκε σε «εφιάλτη»!

Οι δήθεν αξιόπιστοι, σοβαροί και επιλεγμένοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που υποτίθεται ότι έχτιζαν σχέση χρόνων με τις τράπεζες και την κυρίαρχη κρατική εταιρία της ενέργειας, αποδείχθηκαν εν τοις πράγμασι κερδοσκόποι, τυχοδιώκτες, κυνηγοί υπεραξιών που δεν διστάζουν να πουλήσουν ανοιχτά στην «πρώτη κανονιά»!

Οι ευθύνες της πολυδιαφημισμένης και προνομιακής αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, που έχει πάρει όλες σχεδόν τις δουλειές του Δημοσίου, είναι μεγάλες, όπως και του περίφημου έλληνα διαχειριστή – τραπεζίτη Χάρη Ηλιάδη, που προαλειφόταν για τη θέση του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική με τις ευλογίες του Μαξίμου) ο οποίος όφειλε να διασφαλίσει τη συμμετοχή στις 3 εμβληματικές αυξήσεις κεφαλαίου, όχι την παρουσία των πελατών του όπως έπραξε, αλλά των σοβαρών, ισχυρών και αξιόπιστων παικτών της διεθνούς αγοράς, που χτίζουν θέσεις σε βάθος χρόνου και δεν τοποθετούνται περιστασιακά για να καταγράψουν πρόσκαιρες υπεραξίες!

Αντί αυτών, στις αυξήσεις κεφαλαίου Πειραιώς Alpha και ΔΕΗ, ο Χάρης και η Goldman Sachs μάζεψαν «κάθε καρυδιάς καρύδι» σε ένα παιχνίδι προσωπικών δημοσίων σχέσεων και εξυπηρετήσεων, που την ώρα τούτη έχει γυρίσει μπούμερανγκ και πλήττει τις μετοχές των τριών κορυφαίων εισηγμένων, χωρίς καμία απολύτως ευθύνη των διοικήσεων τους, οι οποίες με κάθε τρόπο προσπαθούν να στηρίξουν, είτε αγοράζοντας ίδιες μετοχές όπως η ΔΕΗ που επιδεικνύει πολύ σοβαρά αντανακλαστικά, είτε μέσα από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως πράττουν οι απολύτως επιτυχημένες διοικήσεις της Alpha bank και της Τρ. Πειραιώς!

Δυστυχώς την ώρα τούτη η άκομψη, μαζική και επιθετική έξοδος των funds του Χάρη και της Goldman Sachs από τις 2 κορυφαίες τράπεζες και την πανίσχυρη εισηγμένη της Ενέργειας, προκαλεί εντυπώσεις, δημιουργεί κλίμα και συμπαρασύρει στις ανοιχτές πωλήσεις την πλειονότητα των ξένων θεσμικών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και οι οποίοι ευλόγως είναι προβληματισμένοι και ανήσυχοι από την διεθνή οικονομική κρίση, την αύξηση πληθωρισμού, επιτοκίων και κόστους χρήματος, καθώς και από την διατήρηση για άγνωστο χρονικό διάστημα της εμπόλεμης κατάστασης Ρωσίας – Ουκρανίας που εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και πάσης φύσης προϊόντων!

Το «μήλον της έριδος» (ΕΛΠΕ), η «μόδα» των «εφοπλιστών» και οι φήμες για επανάκαμψη των επιχειρηματιών Καλτσίδη και Μελισσανίδη! Οι προθέσεις του Σπύρου και της Μαριάννας Λάτση!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο κλάδος των Πετρελαίων, σε συνδυασμό με την Ενέργεια και τα Διυλιστήρια, αποτελεί τον πιο hot κλάδο την ώρα τούτη όχι μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά, αλλά παγκοσμίως, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εμπόλεμης κατάστασης Ουκρανίας – Ρωσίας!

Υπό την έννοια αυτή, τα Ελληνικά Πετρέλαια αναδεικνύονται ως «μήλον της έριδος» για πλείστους όσους ενδιαφερόμενους, καθώς ένας εκ των βασικών μετόχων είναι το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα η Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη όχι μόνο δεν πωλείται αλλά ακολουθεί και επιθετική – επεκτατική πολιτική σε όλους τους τομείς!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, το Radar είχε προ μηνών αποκαλύψει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες Φιλάρετος Καλτσίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, που μεταξύ τους διατηρούν άριστη προσωπική σχέση πολλών χρόνων και οι οποίοι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, φέρεται να εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους προς τον Σπύρο Λάτση για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που διατηρεί στα Ελληνικά Πετρέλαια. Θυμίζεται ότι η οικογένεια Λάτση (Σπύρος και Μαριάννα) κατέχει μέσω της Paneuropian oil το 47% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ενώ το Δημόσιο το 35% των μετοχών!

Ο Σπύρος Λάτσης, πολύ ευγενικά την εποχή εκείνη αρνήθηκε, μολονότι η προσφορά θεωρείτο πολύ δελεαστική, επικαλούμενος την πρόθεση του να ενεργοποιήσει τον γιο του Γιάννη στα Ελληνικά Πετρέλαια και την εγχώρια αγορά.

Η κυρία Μαριάννα Λάτση, κατά τις ίδιες πηγές, είχε ενημερωθεί από τους κ. Καλτσίδη και Μελισσανίδη για το ενδιαφέρον τους και επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αναμένοντας πρώτα την πρόθεση του αδερφού της Σπύρου!

Στις μέρες μας, λίγους μήνες μετά και ενώ ο κλάδος των πετρελαίων βρίσκεται στον … κολοφώνα της δόξας του, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι «εφοπλιστές» ενδιαφέρονται για την απόκτηση των ΕΛΠΕ!!! Χωρίς να διευκρινίζεται πρώτον για ποιους εφοπλιστές πρόκειται και δεύτερον σε ποιους μετόχους απευθύνονται! Στην οικογένεια Λάτση ή στο Δημόσιο;

Βεβαίως, επειδή εσχάτως ο όρος «εφοπλιστές» είναι πολύ της μόδας, για κάθε επενδυτική κίνηση που φημολογείται ότι επίκειται, πίσω της πάντα είναι κάποιοι εφοπλιστές!!! Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν και από πού εκδηλώνεται το συγκεκριμένο ενδιαφέρον!

Ωστόσο, οι φήμες και οι πληροφορίες αυτές που κυκλοφορούν, ευλόγως μας κάνουν να διερωτόμαστε μη τυχόν το ενδιαφέρον Καλτσίδη – Μελισσανίδη έχει επανακάμψει και εάν οι προθέσεις του Σπύρου Λάτση έχουν μεταβληθεί, λόγω διεθνών συνθηκών αλλά και της ρευστότητας που ο Έλληνας μεγιστάνας χρειάζεται για να υλοποιήσει το εμβληματικό project του Ελληνικού, σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού έχει καταστεί απαγορευτικό!

Νέος νταραβεριτζής στην Πόλη! «Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει»!

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η Πόλη απέκτησε νέο «νταραβεριτζή»!

«Όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» που λέει σοφά η πιάτσα, για τον διαχρονικό και με εμπειρία – παρουσία πολλών χρόνων «παράγοντα» της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- ζωής του τόπου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα deals, καθοδηγεί πρόσωπα και καταστάσεις και δρομολογεί κάθε τύπου συμφωνίες! Μου λένε ότι αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο των καιρών που παρασκηνιακά κινεί τα νήματα και κατευθύνει νομοτελειακά τις εξελίξεις!

Ποιος είναι ο «παράγοντας» που ενώ επί πολλά χρόνια ήταν απλώς διεκπεραιωτής πανίσχυρων συμφερόντων, εσχάτως έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστής;