Τα βελγικά μαλινουά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως αστυνομικοί σκύλοι ή σκύλοι φύλακες είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Τα border collies ήταν δεύτερα με 26 βαθμούς ενώ το hovawart – μια γερμανική ράτσα – ήταν τρίτο με 25 βαθμούς.
Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποιούσε τα μαλινουά από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και η νεοϋρκέζικη, που το 1908 εισήγαγε 4 σκύλους από το Βέλγιο, για να εργαστούν δίπλα σε ένα Γκρένενταλ αμερικανικής εκτροφής. Την ίδια περίοδο χρησιμοποιούνταν από τους Βέλγους τελωνειακούς για συνοριακές περιπολίες και εγκωμιάζονταν για την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν τους λαθρέμπορους. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνταν ως τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλαξης, αλλά και συντροφιάς και συμμετείχαν, με μεγάλες διακρίσεις, στους διεθνείς αγώνες εργασίας.
Επιστήμονες αξιολόγησαν 1.000 σκύλους, θέτοντάς τους επτά γνωστικά και τρία ακόμη καθήκοντα συμπεριφοράς. Τα τεστ αυτά περιλάμβαναν την ικανότητά τους να «διαβάζουν» τις ανθρώπινες χειρονομίες και εάν τα ζώα μπορούσαν να παρακάμψουν έναν διαφανή φράχτη σε σχήμα V προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια λιχουδιά την οποία μπορούσαν να δουν.
Οι ειδικοί διερεύνησαν επίσης πόσο ανεξάρτητος είναι ένας σκύλος και πόσο γρήγορα προσέτρεχαν για βοήθεια σε έναν άνθρωπο. Μεταξύ άλλων υπήρχε και μια δοκιμασία στην οποία ο σκύλος έβλεπε δύο μπολ φαγητού. Το ένα ήταν άδειο και το άλλο είχε φαγητό, αλλά ήταν καλυμμένο. Η ιδέα ήταν να δουν αν το ζώο μπορούσε να βρει την τροφή που βρισκόταν στο άλλο μπολ. Η ομάδα των ερευνητών είπε ότι αυτή η δοκιμασία θα ήταν το καλύτερο μέτρο για την συνολική νοημοσύνη, αλλά, τα δεδομένα αποκάλυψαν πως δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των σκύλων.
Συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στη γνωστική ικανότητα των σκύλων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι περισσότερες ράτσες είχαν τα δικά τους δυνατά και αδύνατα σημεία. Για παράδειγμα, το λαμπραντόρ ριτρίβερ ήταν πολύ καλό στην ανάγνωση ανθρώπινων χειρονομιών, αλλά όχι τόσο καλό στην επίλυση χωρικών προβλημάτων. Ορισμένες ράτσες, όπως το τσοπανόσκυλο Σέτλαντ, σημείωσαν αρκετά ομοιόμορφη βαθμολογία σχεδόν σε όλες τις δοκιμασίες».
Ποια είναι όμως οι 10 πιο χαζές ράτσες σκύλων
Αφγανικός Ιχνηλάτης
Ο αφγανικός ιχνηλάτης είναι διάσημος για την ομορφιά του, με πυκνό, μεταξένιο τρίχωμα και χτένισμα που θα ζήλευε ακόμη και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς της American Kennel Club (AKC), πρόκειται για «ειδική ράτσα και ειδικούς ανθρώπους».
Ο αφγανικός ιχνηλάτης έχει ιδιαίτερα χαμηλή «νοημοσύνη υπακοής», ένας όρος που αναφέρεται στην ικανότητα να μαθαίνει από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν, τα σκυλιά της ράτσας αυτής χρειάζονται περισσότερες από 80 επαναλήψεις από έναν εκπαιδευτή για να κατανοήσουν μια νέα εντολή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, υπάκουαν στην πρώτη εντολή σε λιγότερο από το 25% των περιπτώσεων.
Βέβαια, προς υπεράσπισή τους, ο αφγανικός ιχνηλάτης είναι κυρίως ένας τύπος κυνηγετικού σκύλου, πράγμα που σημαίνει ότι εκτράφηκαν για να κυνηγούν χρησιμοποιώντας επιδέξια ταχύτητα και όραση. Έτσι, ίσως η ικανότητα εκμάθησης εντολών να μην ήταν ποτέ μέρος της γενετικής ή εξελικτικής τους σύνθεσης.
Μπασέντζι
Μια άλλη ράτσα κυνηγετικού σκύλου που ονομάζεται Μπασέντζι κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι επίσης τόσο ικανό στο να ανταποκρίνεται σωστά στις ανθρώπινες εντολές.
Τα μπασέντζι θυμίζουν λίγο γάτες στην εμφάνιση και την ιδιοσυγκρασία τους
Το συγκεκριμένο ζώο δεν φημίζεται για την υπακοή του και θα το έβρισκε κανείς μάλλον να προκαλεί χάος μασώντας έπιπλα, εάν μείνει μόνο του σε ένα σπίτι. Το Μπασέντζι, που μοιάζει με γάτα, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, δεν του αρέσει να μένει μόνο του και συχνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό.
Ωστόσο, η συγκεκριμένα ράτσα σκύλος περιγράφεται συχνά ως έξυπνη από άλλες απόψεις, όπως στην ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις που ακολουθούν τα δικά της συμφέρονται, όπως το να κερδίζει την τροφή του.
Σύμφωνα με το AKC, είναι απαιτητικό και περιποιείται τον εαυτό του, όπως κάνει και μια γάτα. Η συγκεκριμένα ράτσα είναι επίσης πιο γνωστή για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γαβγίσει – αντ’ αυτού βγάζει έναν περίεργο ήχο.
Μπουλντόγκ
Η ευφυΐα του μπουλντόγκ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την ελκυστικότητά του – και τα δύο είναι αρκετά χαμηλά.
Ο καθηγητής Κόρεν κατέταξε την συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τρίτη από το τέλος όσον αφορά στην ικανότητά της να υπακούει στην πρώτη εντολή ή να κατανοεί νέες εντολές.
Γενικά, τα μπουλντόγκ μπορεί να είναι πολύ πεισματάρικα και θα μάθουν μόνο λίγες εντολές, οπότε οι ιδιοκτήτες του καλό είναι να επιλέγουν προσεκτικά όταν επιχειρούν να τα εκπαιδεύσουν.
Παράλληλα, οι κτηνίατροι έχουν προειδοποιήσει πως τα μπουλντόγκ είναι επιρρεπή σε πολλές ασθένειες, γι’ αυτό και δεν είναι καλή επιλογή για κατοικίδιο.
Chow chow
Τα διακριτικά γνωρίσματα του chow chow περιλαμβάνουν μια γούνα γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό, που θυμίζει αυτή τη χαίτη του λιονταριού. Τα συγκεκριμένα σκυλιά προέρχονται από την Κίνα, όπου ιστορικά εκτρέφονταν για το κρέας και τη γούνα του, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν.
Ωστόσο, έχει αναπτύξει τη φήμη πως δεν είναι και πολύ έξυπνο – με τον καθηγητή Κόρεν να λέει συγκεκριμένα: «υπάρχουν πιθανώς έπιπλα που είναι πιο εκπαιδεύσιμα από τα chow». Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian από το 2003, ένα chow chow τραυματίστηκε σοβαρά όταν πήδηξε από παράθυρο δευτέρου ορόφου στο Λανκασάιρ, ερπειδή τρόμαξε από αεροπλάνο.
Μπορζόι
Ακολουθεί το Μπορζόι, το οποίο η American Kennel Club περιγράφει ως «ανεξάρτητο και μερικές φορές πεισματάρικο», πράγμα που σημαίνει ότι η εκπαίδευση θα αποτελέσει και πάλι πρόκληση.
Ωστόσο, είναι γνωστά για την ευγενική τους φύση, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο αριστοκράτης των σκύλων».
Μπλαντχάουντ
Το μπλαντχάουντ, η έκτη λιγότερο ευφυής ράτσα σκύλου έχει μακρύ, ρυτιδιασμένο πρόσωπο με χαλαρό δέρμα.
Η συγκεκριμένη αυτή ράτσα είναι αμείλικτη και πεισματάρα όταν πρόκειται να ακολουθήσει μια μυρωδιά πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό ίσως το κάνει ιδιαίτερα επιρρεπές στο να αποσπάται η προσοχή του από τα καθήκοντα υπακοής.
Τέλος, άλλα σκυλιά που απαρτίζουν τη λίστα του καθηγητή Κόρεν είναι το Shih Tzu, το Basset Hound, το Mastiff, το Beagle και το Pekingese.
Διαβάστε ακόμη: