Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Α.Μ.Κ.Ε. «Πεδίον για την τέχνη και τον πολιτισμό» παρουσιάζουν, από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, την περιοδική έκθεση «Sarca II», της Θάλειας Κερούλη, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Με σημείο αναφοράς τα αποκατεστημένα εργαστήρια και τις προβιομηχανικές διαδικασίες της βυρσοδεψίας, όπως αυτά παρουσιάζονται στο Μουσείο, τα γλυπτά από χαρτί της Κερούλη, που παραπέμπουν άμεσα σε σάρκες, σφάγια και δέρματα, βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με τη μόνιμη έκθεση.

Τα έργα, από την εν εξελίξει δουλειά της καλλιτέχνιδας, με τίτλο «Sarca» (2020-), αρμονικά ενσωματωμένα σε χώρους του Μουσείου, αναδεικνύουν καίρια ζητήματα, όπως η ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης, η ανθεκτικότητα και η φροντίδα.

Παράλληλα αντικατοπτρίζουν την άρρηκτη σχέση ύλης-πνεύματος και τη σημασία της φυσικής και ψυχικής υγείας έναντι της φθοράς. Ο Στρατής Πανταζής, ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, σημειώνει:

«Η Κερούλη επεξεργάζεται παλιά χρησιμοποιημένα χαρτιά με διάφορα υλικά όπως βερνίκια, κόλλες και σκόνες, δημιουργώντας μια μεμβράνη, «πατίνα», για την αντοχή των χαρτιών στο χρόνο. Η διαδικασία που ακολουθεί έχει πολλά κοινά σημεία με αυτήν που ακολουθούσαν παραδοσιακά οι βυρσοδέψες, όπως το μαλάκωμα, το καθάρισμα, η δέψη, το τέντωμα, το λάδωμα, το «σκέφισμα», το βάψιμο και το γυάλισμα των δερμάτων.

Η πρακτική της καλλιτέχνιδος είναι επίπονη τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιφατική, καθώς συνθέτει «σάρκες» σε αποσύνθεση. Είναι μια διέξοδος, το αποτύπωμα έντονων συναισθημάτων, τα οποία καταγράφονται, ενσωματώνονται στο δέρμα μας».

Η Θάλεια Κερούλη σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης. Το 2010, το έργο της επιλέχτηκε στον εθνικό διαγωνισμό Premio Nazionale delle Arti και την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ Creativita της Φλωρεντίας.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών την Hartigrafia στο Palazzo delle Arti στη Νάπολη (2019), έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει συνεργαστεί με διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τους Thomas Kilpper, Peter Lodato, Γιώργο Σαπουντζή.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε ακόμη: