«Στο κόκκινο» διαπραγματεύονται οι διεθνείς αγορές και το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τον πλανήτη, με τα lockdown να κάνουν την εμφάνισή τους εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2,7% και τα futures της Wall καταγράφουν απώλειες 1,5%, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 500 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καθώς και εξόρυξης κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας σχεδόν 3%.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,12%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας, προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.  Η PBOC ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου στα δάνεια ενός έτους στο 3,85% από 3,8%.

Μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 67,38 δολ. το βαρέλι με πτώση 5%, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 4,4% στα 70,3 δολ. το βαρέλι.

 

Καθολικό lockdown στην Ολλανδία

Η Ολλανδία χθες επέβαλε lockdown, ενώ η προοπτική αυστηρότερων μέτρων κατά της COVID-19 ενόψει των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παραμονεύει για πολλές ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω της γρήγορης εξάπλωσης της Όμικρον. Ο βασικός δείκτης του ολλανδικού χρηματιστηρίου AEX σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,9%.

Ο βρετανικός δείκτης των blue-chips FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,8% σε χαμηλό δύο εβδομάδων στην αρχή της συνεδρίασης.

Ισχυρές πιέσεις στο ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 865 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,84%.

Απώλειες σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-4,25%), της Εθνικής (-3,23%), της Eurobank (-3,14%), της Ελλάκτωρ (-3,01%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-2,98%).

Πτώση καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (-3,37%) και των Τραπεζών (-2,86%).

Ανοδικά κινούνται 8 μετοχές, 68 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου+2,63% και Μύλοι Κεπενού +1,21%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: CPI -9,35% και Unibios -5,66%.