Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ξεναγήθηκε στην επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21.
Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η
Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Φανή Μαλλούχου- Tufano και Θεμιστοκλής Κοντογούρης.

ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της κεντρικής έκθεσης ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21, με την οποία κορυφώνεται το επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναπτύσσεται σε 12 πόλεις της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνει και την οργάνωση πλωτής έκθεσης, που θα ταξιδέψει σε νησιά του Αιγαίου.

Ο χαιρετισμός

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα συμβολικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21»:
«Η ευρηματικότητα του τίτλου συνίσταται στην ευφυή σύνδεση των λέξεων επανάσταση καιανασύσταση· και ο συμβολισμός του βρίσκεται στο υπόρρητο κάλεσμά του προς όλους μας, μέσα από την ανασύσταση και την ανασύνθεση των αθέατων πλευρών της Επανάστασης να κατανοήσουμε σε βάθος την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας».
Και συνέχισε: «Καθώς το Μουσείο ιδρύθηκε στον απόηχο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πρώτα εκθέματά του τα κειμήλια που παραχώρησαν οι οικογένειες των αγωνιστών και καθώς στη συνέχεια οι συλλογές του εμπλουτίζονταν με νεότερο υλικό παρακολουθώντας την εθνική διαδρομή ως τη σύγχρονη εποχή, αποτελεί μια κιβωτό αυτογνωσία. Ωστόσο, ταυτόχρονα είναι ένα σύγχρονο μουσείο το οποίο, όπως αποδεικνύει και η τεχνολογική διάσταση της παρούσας έκθεσης, επανεφευρίσκεται συνεχώς, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο διαδραστικό, πιο ευέλικτο, πιο ανοικτό στην κοινότητα».