Η Ισπανία πρόκειται να ανακοινώσει τον νέο διοικητή της κεντρικής της τράπεζας την Τετάρτη (4/9), απαντώντας στις υποθέσεις σχετικά με το ποιος θα καλύψει τη θέση που παραμένει κενή εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ο υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο ζήτησε να απευθυνθεί στους νομοθέτες της οικονομικής επιτροπής για να αποκαλύψει τον διορισμό, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Η ομιλία του έχει προγραμματιστεί για τις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) στη Μαδρίτη.

Το όνομα νέου του διοικητή έχει κρατηθεί μυστικό από τότε που έληξε η θητεία του Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση έχει υποδείξει ότι θέλει ο νέος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής να είναι σε θέση να συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καθορίζει τα επιτόκια, το οποίο θα συνέλθει στη Φρανκφούρτη στις 11-12 Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή του νέου επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας καθυστέρησε επειδή το εκτελεστικό όργανο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το Λαϊκό Κόμμα, ο κύριος αντίπαλός του, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον υποψήφιο. Αν και είναι προνόμιο της κυβέρνησης να επιλέξει τον διοικητή, η ισπανική παράδοση υπαγορεύει ότι αυτό γίνεται από κοινού με την αντιπολίτευση, η οποία ορίζει τον αντιπρόεδρο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ομάδα του Σάντσεθ πρότεινε τον Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, υπουργό ψηφιακών υποθέσεων, αλλά το ΡΡ δήλωσε ότι είναι αντίθετο στο να δοθεί η θέση σε εν ενεργεία υπουργό. Ο Εσκρίβα είναι πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί για την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας.

Ο Κουέρπο επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις 11 Ιουλίου για να αποκαλύψει το όνομα του διοικητή, αλλά το ακύρωσε την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι συνομιλίες με το PP κατέπεσαν στο κενό. Επί του παρόντος, η αναπληρώτρια κυβερνήτης Μαργαρίτα Ντελγκάδο αναπληρώνει τη θέση του κυβερνήτη και η θητεία της λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: