Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos, η οποία αναζητά 600 εκατ. ευρώ (651 εκατ. δολάρια) σε μετρητά και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης έως το 2025, σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε στους πιστωτές.

Η Atos στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026 και θέλει να παρατείνει τις υπόλοιπες λήξεις του χρέους της κατά πέντε χρόνια, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι αναζητούσε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και να μειώσει το χρέος της περίπου κατά το ήμισυ.

Η Atos, που κάποτε χαιρετίστηκε ως το ανερχόμενο αστέρι της τεχνολογικής βιομηχανίας της Γαλλίας, αντιμετωπίζει συσσωρευμένα χρέη – και εξαντλούνται οι επιλογές για να το μειώσει. Η εταιρεία οφείλει περίπου 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,65 δισ. ευρώ είναι απαιτητά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για την πώληση τμημάτων της επιχείρησής της στην EPEI του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Γκρεντίσκι και στην Airbus SE έχουν αποτύχει.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 97% τα τελευταία επτά χρόνια, με μια σειρά από περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, λογιστικά λάθη, προειδοποιήσεις για τα κέρδη και αντιξοότητες σε ολόκληρο τον κλάδο να εξαλείφουν σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ στην αξία της αγοράς.

Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 5,2% στα 2,19 ευρώ το πρωί της Τρίτης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Τα ομόλογα της Atos σημείωσαν άνοδο το πρωί της Τρίτης σε όλες τις διαφορετικές δόσεις, με τα ομόλογα που λήγουν το 2025 να κερδίζουν πάνω από 2 σεντς στο ευρώ και να διαμορφώνονται γύρω στα 26, σύμφωνα με την τιμολόγηση που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση από τράπεζες και τη γαλλική κυβέρνηση

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι τρίτοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης για χρέος ή μετοχές έως τις 26 Απριλίου, δήλωσε η Atos. Έως ότου επιτευχθεί συμφωνία, η Atos έχει παρατάξει 400 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεση χρηματοδότηση από μια ομάδα τραπεζών και ομολογιούχων, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από το γαλλικό κράτος, το οποίο θα λάβει μια χρυσή μετοχή στη στρατηγική επιχείρηση υπερυπολογιστών.

Διαβάστε ακόμη: